Täby får 24 extra välfärdsmiljoner

Minst 24,4 miljoner extra till Täby. Det är inget som får kommunalrådet Erik Andersson att hoppa högt. Oppositionsrådet Agnetha Lundahl Dahlström ser dock flera verksamheter som skulle må bra av tillskott.

  • Publicerad 16:03, 24 jan 2020

Tidigare i veckan meddelade regeringen tillsammans med samarbetspartierna att man skjuter till fem nya miljarder till välfärden för innevarande år.

3,5 miljarder går till regionerna, tidigare Landstinget, och 1,5 miljarder fördelas mellan landets kommuner där Täby skulle få 24,4 miljoner kronor.

Historisk uppgörelse

Efter Regeringens löfte slog Kristdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet till med en gemensam extra ändringsbudget, om ytterligare 2,5 miljarder välfärdskronor.

De första fem miljonerna ska klubbas i samband med årets vårbudget och de extra 2,5 miljarderna klubbas separat och kan i så fall komma att betalas ut tidigare.

Liten skillnad för Täby

Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, jublar inte över tillskottet.

– I princip blir det inga pengar eftersom de knappt täcker den ökade kostnaden för skatteutjämningssystemet vi fått i år. Men vi fortsätter arbeta efter vår planering och satsar på välfärdens kärna, säger han.

Han är dock positiv till de extra 2,5 miljarderna.

– Det är välkommet och jag är glad att friåret slopas, säger han.

Svart hål

Oppositionsrådet Agneta Lundahl Dahlström (S) ser fler kommunala verksamheter där extrapengarna skulle behövas.

– De skulle kunna användas till ett återinförande av kommunal hemtjänst, en enhetlig förskolepeng eller börja projektera för ett äldreboende att driva i egen regi.

Vad säger du om Erik Andersson uttalande om att det i princip inte blir några pengar eftersom ”de knappt täcker den ökade kostnaden för skatteutjämningssystemet vi fått i år”?

– Jag tycker inte att de här pengarna ska täcka upp för den kostnaden, men det hoppas jag att alliansen inte heller tycker. Det här är välfärdsmiljoner som bör gå till just välfärd.