Täby efterskänker 135 000 kronor till DIF

Täby kommun har accepterat en begäran från Djurgårdens IF IBS, tidigare Caperio Täby, om att skriva av 90 procent av förenings skuld på 150 000 kronor. Om även övriga fordringsägare går med på samma villkor kan klubben klara sig.

  • Publicerad 14:02, 20 feb 2017

– Det är ett tufft bud, men vi hoppas att det ska gå vägen, säger Tomas Berg, ordförande i Djurgårdens IF IBS.

Föreningens skuld på 150 000 kronor till Täby kommun är för obetalda hallhyror sedan 2012. Caperio Täby FC spelade 2006–2014 i innebandyns högsta serie med Täby som bas, men 2014 bytte man namn till Djurgårdens IF, blev en del inom Djurgårdsalliansen, och flyttade sin verksamhet till Stockholm.

1,6 miljoner i skuld

Totalt har föreningen cirka 1,6 miljoner kronor i skulder. I januari ställde man in alla betalningar till leverantörer och fordringsägare då man inte hade möjlighet att betala. Samtidigt  föreslog Djurgården en ackordsuppgörelse som innebär att alla fordringsägare skriver av 90 procent av skulderna.

Då det i princip inte finns några tillgångar i föreningen och balansräkningen visar ett negativt eget kapital på 1,3 miljoner kronor drar Täby kommun slutsatsen att en konkurs är nära. Därför har kommunen accepterat klubbens förslag och avskriver 90 procent av skulden, förutsatt att övriga fordringsägare gör samma sak. Bättre att få åtminstone 15 000 kronor än ingenting alls, resonerar kommunen.

Deadline den 1 mars

Resterande del av föreningens skuld på 1,6 miljoner kronor är framför allt till två fordringsägare, en tidigare ordförande och en sponsor, berättar Tomas Berg.

– Deadline är den 1 mars. Då vet vi hur det går. Når vi inte en överenskommelse så finns bara två alternativ – antingen att någon annan tar över verksamheten, alltså att en sponsor kliver in, eller så blir det konkurs, säger han.

Vissa diskussioner förs redan med en sponsor, men konkurshotet finns absolut hängande över föreningen.

– Det skulle vara det tråkigaste, särskilt om vi skulle tvingas avbryta mitt under säsong. Det vill vi absolut inte. Vi jobbar för att kunna slutföra hela säsongen inklusive kval, säger Tomas Berg.

Herrlaget på väg mot SSL

Djurgårdens herrlag slåss i toppen av norra allsvenskan och är redan klart för kval till högsta serien SSL.

– Vi har goda chanser att nå SSL och då skulle vi komma i en helt annan situation. Då skulle det bli intressant för fler sponsorer, säger Tomas Berg

Oavsett hur det går har föreningen planer på att dela upp sig efter säsongen och ha en förening för herrlaget eller herr- och damlag, och en annan förening för de 15 pojk- och flicklag som finns i föreningen i dag.