Ta med cykeln på tunnelbanan redan 2015

Snart får du ta med cykeln på tunnelbanan, på alla linjer. När SL:s tunnelbanevagnar byggs om skapas plats för cyklar redan i slutet av 2015.

  • Publicerad 10:42, 2 maj 2014

Det är sedan tidigare känt att de kommande tunnelbanevagnarna av typ C30 som börjar levereras 2017 har plats för cyklar.

Men cyklister får ta med sin stålhäst på tricken tidigare än så. Det står klart sedan landstingets trafiknämnd beslutat att renovera dagens tunnelbanevagnar av sorten C20 (de som ser nyast ut) och i samband med det skapa utrymme för cyklar.

Ombyggnationen påbörjas 2015 och så snart de renoverade vagnarna kommer ut på spåret blir det tillåtet att resa med cykel i mån av plats.

Stella Fare (FP), vice ordförande i trafiknämnden, som drivit frågan i snart tio år ser beslutet som en stor seger för stans cyklister.

Varför har det tagit sådan tid att göra det tillåtet att åka tunnelbana med cykel?
– Vi har haft en fientlighet i Stockholm mot cyklar och cyklister. Den har varit väldigt stark inom SL tyvärr. Jag har fått igenom att kollektivtrafik och cykling är bästa kompisar, säger Stella Fare.

När de ombyggda C20-vagnarna är satta i trafik ska cyklar tillåtas i varje ända av tunnelbanetågen.

Hur många cyklar kommer att få plats per tåg?
– Cyklar kommer att tillåtas på samma utrymme där rullstolar, barnvagnar och liknande ges plats så det beror på hur många andra kollin som åker samtidigt, säger Stella Fare.

Slutgiltigt beslut i frågan fattas av landstingsfullmäktige.