TRÄNGSEL. SL befarar ökad trängsel vid Gullmarsplan i sommar när sträckan mellan Gullmarsplan och Globen stängs av för arbeten. Bild från tidigare sommar med avstängningar. Foto: Sacharias Källdén

T-banekaos väntar vid Gullmarsplan i sommar

Tunnelbanan mellan Globen och Gullmarsplan stängs av hela sommaren i samband med t-baneutbyggnaden till Nacka och Söderort. Resenärer kommer hänvisas till utökad busstrafik, tvärbana samt extrainsatta turer på andra linjer i rusningen.

  • Publicerad 16:11, 9 jun 2020

Den 22 juni stängs sträckan mellan Gullmarsplan och Globen av för sommaren. Då inleds det fortsatta arbetet med utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka och Söderort.

Förutom rivningsarbeten ska det även byggas en temporär plattform, utföras spårarbeten samt byggas nya uppgångar och hissar.

Förutom att resenärer drabbas av trafikstörningar befarar SL ökad trängsel och uppmanar därför de som kan att undvika t-baneresor och att vistas på Gullmarsplan.

– Coronapandemin gör att den här sommaren blir speciell, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör vid SL.

– Resandet med kollektivtrafiken går alltid ner efter midsommar, men trots det kan det bli svårt för SL-resenärer att hålla de rekommenderade avstånden från varandra, särskilt vid Gullmarsplan. Vår uppmaning kvarstår om att inte resa kollektivt, och att undvika rusningstid om man måste åka med SL.

Varuautomater tas bort

Avstängningen kommer att pågå till 16 augusti och under tiden kommer ersättningsbussar att sättas in i Söderort. Det kommer även att vara tätare turer på övriga linjer i Söderort.

På Gullmarsplans station tas även varuautomaterna bort för att skapa mer utrymme och därmed motverka trängsel.

Förutom Gullmarsplan-Globen ska även arbeten utföras på Roslagsbanan, Tvärbanan och pendeltågssträckan Sundbyberg och Jakobsberg.

SL varnar för trängsel i sommar

Så förstärks SL-trafiken vid Gullmarsplan i sommar

T-banevstängningen Globen-Gullmarsplan gäller mellan 22 juni-16 augusti. Under tiden förstärks SL-trafiken på följande busslinjer:

Linje 143 Älvsjö-Hökarängen

Linje 173 Skarpnäck-Skärholmen

Linje 195 Gullmarsplan-Hagsätra (nattrafik helger)

Linje 163 Älvsjö-Dalen (via Blåsut)

Linje 195 Högdalen-City (dagtid)

Det kommer även bli tätare trafik på Tvärbanan och tunnelbanans Gröna linje mot Farsta och Skarpnäck i rusningstid.

Ytterligare extraturer kan sättas in vid behov på en rad linjer i Söderort.

Källa: SL

Visa merVisa mindre

Andra avstängningar i SL-trafiken i sommar

Roslagsbanans Kårstalinje

Banan stängs av mellan Visinge och Kårsta den 10 juni. Den 11 juni stängs sträckan Täby kyrkby–Kårsta av och avstängningen varar året ut. Bussar ersätter tågen.

Tvärbanan mot Solna

Spårvagnstrafiken är avstängd mellan Johannesfred och Solna station från och med den 5 juli och månaden ut till följd av utbyggnad av Tvärbanan till helenelund. Trafiken ersätts med buss som går mellan Alvik och Solna station.

Pendeltåg

Mälarbanan mellan Sundbyberg och Jakobsberg stängs av den 4-26 juli. Ersättningsbussar som ansluter till tunnelbanan och förstärker trafiken på Blå linjen sätts in.

Getingmidjan, järnvägssträckan från Stockholms central till Stockholms södra, stängs också av mellan 22 juni och 17 augusti. Det innebär att fjärr- och regionaltågsresenärer kommer att behöva åka pendeltåg till Stockholms södra och Flemingsberg.

Källa: SL

Visa merVisa mindre