Sofia Ocklind Rastbäck driver ”Systrarna Ocklind Ceremoni & Begravning” på Hornsgatan tillsammans med sin syster Anna Ocklind Raask.

Systrarnas helvändning – startar begravningsbyrå på Söder

Systrarna Ocklind sade upp sig från sina jobb i medie- och modebranschen för att pröva något nytt. Nu har de öppnat en begravningsbyrå i ett gammalt skrädderi på Hornsgatan.

  • Publicerad 16:25, 25 jun 2020

Under våren har det gamla skrädderiet på Hornsgatan 142 genomgått en omfattande förvandling. Nu är arbetet klart och sedan några veckor tillbaka inrymmer lokalen bakom de röda tegelväggarna i stället en begravningsbyrå med en tydlig affärsidé.

– Vi riktar in oss på borgerliga begravningar, säger Anna Ocklind Raask som driver Systrarna Ocklind Ceremoni & Begravning tillsammans med sin syster Sofia Ocklind Rastbäck.

Idén föddes för två år sedan när sju släktingar till dem plötsligt gick bort på kort tid. När även deras mamma gick bort bestämde de sig för att säga upp sig från sina jobb i medie- och modebranschen och satsa fullt ut.

–  Vi var med och ordnade flera begravningar och insåg att det saknades något, både i ceremonin och i kontakten med alla människor omkring. Vi märkte att vi kan göra skillnad i en bransch där vi upplevde att mycket går på rutin, säger Sofia Ocklind Rastbäck.

Platsen viktig

De studerade till begravningsrådgivare och begravningsförrättare. Gick kurser i retorik, sorgebearbetning, ekonomi och praktiserade även på olika byråer i Stockholm.Tanken var att öppna först till sommaren. Men pandemin som kom kastade om planerna och de började ta emot klienter redan under våren.

– Vi har helt klart märkt att den har utmanat alla oss som arbetar i branschen. Men vi märker också att det har fört med sig en ökad medvetenhet rent allmänt om att livet är till låns. Vi får ganska många förfrågningar om testamente och att skriva sitt vita brev om hur de vill ha det. Många säger att de under våren har tänkt till på nya sätt, säger Anna Ocklind Raask.

Hon understryker att de också arrangerar kyrkliga begravningar även om fokus är på borgerliga ceremonier.

– Skillnaden är egentligen att man inte har den kyrkliga ordningen som man måste förhålla sig till. En borgerlig begravning byggs upp helt fritt egentligen, säger Anna Ocklind Raask.

En viktig aspekt, menar hon, är valet av plats.

– Det beror lite på säsong förstås. Men naturnära är väldigt återkommande naturligtvis. Och det tror jag beror på flera saker. Dels att naturen helar och förstärker, men det är också något med att det är en del av något större. Sedan har också intresset varit stort för museer, båtar, trädgårdar och andra äldre byggnader i Stockholm.