Alla hästar hemma

Freja och Doris Blomberg rider i käpphästklubben Stjärnryttarna, som de har tillsammans med sina tre bästa vänner. De fick sina första käpphästar julen 2019 och sedan dess har flocken växt. Där står nu islandshästen Sky, den amerikanska fullblodshingsten Brownie, den engelska fullblodshingsten Storm, den irländska coben George och islandshästen Viska.

Alla har de olika personligheter. ”George är busigast”, säger Doris. ”Och Viska är snällast”, säger Freja.

Hopptävlingar

Två gånger har Doris och Freja hoppat i käpphästtävlingar i Ölsta folkpark. Senast var i oktober och där kom Freja tvåa.

”De har en bra bana med många hinder. Och hindren är bättre än de vi har här hemma”, säger Freja.

Tävlingarna är på olika höjder och sedan en då man hoppar banan på tid.

”Jag hoppade 40 centimeter och Freja hoppade 60 centimeter. Och vi båda hoppade 40 centimeter på tid”, berättar Doris.

Stefan Källstigen

Stallbygge

Viska har sin man uppknuten sedan tävlingen på Ölsta. Hon är Frejas favorit och är köpt som ett hobbyset, där man själv får sy dit ögon och man.

”Det är en kombination av fantasilek, fysisk aktivitet och pyssel, där man kan sy sina egna hästar och snickra på stall och hinder. Vi har blivit engagerade hela familjen”, berättar mamma Christin Blomberg.

Just nu byggs det på ett stall nere i trädgården, med ett övernattningsloft över.

”Pappa sa att det skulle bli klart till sommaren”, berättar Freja. ”Kanske det blir till jul i stället”, säger Christin.

”Svårare att rida riktig häst”

I början på december ska två små kaniner få flytta in i hönshuset nere i trädgården. De hoppas Doris och Freja också ska kunna lära sig hinderhoppa.

”Vi har en ölänsk dvärghöna också. Men väldigt många hönor blev uppätna av räven i somras”, berättar Doris.

Hon är allergisk mot pälsdjur och måste därför hålla sig till käpphästarna. Men Freja går även på ridskola.

”Det är mycket svårare att rida på riktiga hästar men man måste springa mer när man rider käpphäst. Man använder benen när man rider på en riktig häst också, men på ett annat sätt”, säger hon.