Anders Kalin. Foto: Läsarbild Privat

Systern: ”Det är förfärligt det som har hänt”

Brittmarie Boman, Anders Kalins syster, vädjar om hjälp från allmänheten med att lösa mordet som polisen kallar ett ”väldigt, väldigt ovanligt ärende”. Samtidigt börjar bilden klarna, i takt med att utredningen har kunnat utesluta allt fler spår – det mest troliga är nu att Anders Kalin stött på något under sin promenad, som till slut kostade honom livet.

  • Publicerad 15:10, 22 dec 2017

– Det är förfärligt, förfärligt det som har hänt. Som professionell konsult brukar jag säga att jag går in i min konsultroll och hjälper till där jag kan, men det är klart att vi är förtvivlade, familj och vänner. Han var mycket omtyckt, och vi har fått många bevis för det, säger Brittmarie Boman.

Anders ”hade ett klanderfritt förflutet”

Det är nu mer än en månad sen hennes bror Anders Kalin hittades död i närheten av Kallhälls station efter en skogspromenad. Brittmarie Boman säger sig vara väldigt tacksam för det stöd polisen varit under utredningens gång.

– De har varit fantastiska, samtliga involverade poliser. Vi har fått all hjälp man kan förvänta sig med samtal och hjälp, kontakten har varit väldigt bra. Jag har stort förtroende för utredarna, och är övertygad om att de gör vad som står i deras makt för att lösa fallet, säger Brittmarie Boman.

”Ett väldigt, väldigt ovanligt ärende”

Fallet har väckt stort intresse och oro, och förbryllat polisen, eftersom inga klara tecken finns på varför just Anders blev dödad.

– Han hade ett klanderfritt förflutet. Vi som känner honom sen 65 år vet att han var en vänlig själ som inte hade nåt skumt för sig, säger Brittmarie Boman.

Förundersökningsledare Patrik Zanders delar bilden. Bland det första polisen gjorde var att söka efter ledtrådar i Anders Kalins förflutna som skulle kunna förklara hans död, utan att hitta något.

– Det är ett ovanligt, ett väldigt, väldigt ovanligt ärende, säger Patrik Zanders.

Polisens teori: Anders Kalin bevittnade något

Polisen börjar nu allt mer rikta in sig på teorin att Anders Kalin bevittnat eller stött på något under sin promenad. Alternativen, att han blivit utsatt för ett rånmord, eller att han stött på en galning, verkar allt mer osannolika.

– Det vi tittar på nu är att han skulle kommit in och avbrutit något som skett där. Vi har inte stängt några hypoteser, men det är det vi tittar extra noggrant på nu, säger Patrik Zanders.

Efter att en grupp medborgare gett sig ut i skogen för att söka spår, kunde en nyckelknippa och en kniv lämnas in till polisen. Framför allt nyckelknippan har väckt intresse hos polisen, eftersom den stämmer överens med beskrivningar av Anders Kalins nycklar. Båda föremålen har skickats till Nationellt forensiskt center (NFC) och polisen väntar på svar.

Hopp om att fler ska tipsa polisen

Nu hoppas Brittmarie Boman att fler kan dra sig till minnes vad som hände under eftermiddagen den 10 november bakom Kallhälls station.

– Vi i familjen är väldigt tacksamma för den insats som gjorts så här långt. Om folk bidrar så är vi oerhört tacksamma så länge man gör det med respekt, säger Brittmarie Boman.