"Jag är övertygad om att det finns minst en bok för alla. Men hitta den är inte alltid lätt". Finns din bok bland Paula Högströms tips? Foto: Pekka Pääkkö

Syskonkärlek och Instagram – Paula Högströms unga boktips

Lidingö stadsbiblioteks Paula Högström tipsar om ungdomsböcker. Det handlar om vardagsrasism på Instagram. Och vad man ska göra när gymnasiet är slut – The gapyear. Författarna till alla tre böckerna kommer till biblioteket i vår.

  • Publicerad 08:08, 1 feb 2020

Ibland läser jag böcker med tanken att det är en bok som ALLA borde läsa. Böcker som är ger nya tankar, kunskap och insikter.

Var kommer du ifrån, egentligen? av TNKVRT är en sådan bok. TNKVRT är ett Instagramkonto som uppmärksammar rasism och förtryck genom att publicera följarnas egna berättelse och dela nyheter. Nu har några av dessa berättelser blivit bok i vilken unga vuxna berättar om vardagsrasismen de mött och möter dagligen.

I maj , 15/5, kommer den här boken medförfattare till biblioteket på Lidingö.

Kärlek, vänskap och bråk efter gymnasiet

Ungdomsböcker som utspelar sig direkt efter studenten finns det många av. En tid att drömma om och kanske känna oro inför. Friheten och valfriheten.

Juliet i boken Sönderslagen av Emma Johansson och hennes föräldrar tycker inte alls samma om vad Juliet ska göra med det året. Ovän med sina föräldrar väljer hon folkhögskola och ett år där hon ska läsa franska för den bästa läraren.

Sår, drömmar, klasskillnader, hemligheter, vänskap, trasighet, rädsla för att bli sårad, syskon, kärlek, föräldrar. Livet så som det kan vara och så som det är.

Emma Johansson som skrivit Sönderslagen deltar i ett samtal ungdomsboken på Lidingö bibliotek 15 februari.

 

Att stå bakom ett framgångsrikt syskon

Mina i Flora Wiströms bok Hålla andan har precis tagit studenten vi får följa med henne under ett ensamt sommarlov. Hon är nydumpad och vet inte vad hon ska göra med friheten.

När perfekta storasystern Daria plötsligt är försvunnen utan ett ord blir Mina orolig och söker sig till simhallen, platsen där Daria tillbringat nästan all sin tid. Genom att lära känna storasyster genom hennes vänner och tävlingskompisar blir bilden en annan.

Boken handlar om syskonskap starkare än allt och hur det är att stå i bakgrunden till ett framgångsrikt syskon.

Författaren Flora Wiström håller ihop med Yrsa Keysedal skrivarverkstad på Lidingö stadsbibliotek 28 mars.

Tipsat av Paula Högström, ungdoms bibliotekarie

Alla böckerna står på bibliotekets UNG-hylla.