Syskonen som trycker tröjor på sommarlovet

Vad skulle du ha för sommarjobb om du fick välja fritt? Varinia Cerna Areas och hennes bror Elric Cerna Areas startade ett klädmärke med feministiska t-shirts.

  • Publicerad 07:30, 23 jul 2017

Tanken om att designa egna tröjor har länge funnits hos syskonen Cerna areas. Så när kommunen erbjöd ett program i entreprenörskap över sommaren såg Varinia Cerna Areas snabbt till att hon och hennes bror Elric anmälde sig.

– Vi kom in båda två och bestämde oss för att köra på vår idé, säger Varinia Cerna Areas.

I två veckor har de utbildats i företagsamhet och nu har de tagit sina kunskaper ut på gatan, bokstavligt talat. Resten av sommaren kommer de stå på olika platser och sälja tröjor från deras eget märke B.A.W. – Your Original StreetWare.

Varför ville ni just göra tröjor?

– Det är ett bra sätt att nå ut på, de syns på människor som har på sig dem överallt, säger Varinia.

Vad är det ni vill nå ut med?

– Det jag verkligen vill nå ut med handlar om feminisim, anti-rasism och hbtq-frågor. jag tycker det är viktigt och folk borde uppmärksamma det mer.

Varinia berättar att en av deras första tröjor har ett motiv med texten ”Yes I’m a girl… still got bigger balls than you”. Tröjan kallar de B.A.W. Feminist Badass Chick.

– Jag började tänka feministisk för länge sen, man märker problem överallt. När jag började gymnasiet träffade jag flera tjejer som har utsatts för våld på olika sätt. Det verkar ha normaliserats och det tycker jag är jättefel.

Utifrån deras värderingar och olika intressen var det givet att de skulle göra t-shirts med viktiga budskap.

– Jag brinner för entreprenörskap och min bror älskar konst. Det var en bra möjlighet att göra det vi vill men också ge något tillbaka till samhället.

Än så länge har de fått in ett antal ordrar genom deras hemsida men det stora arbetet ligger i att synas på stan. På vardagar kommer de vara på olika platser i Sollentuna och centrala Stockholm och sälja sina kläder. De kommer även vara med på olika evenemang som Pride och Solvalla loppmarknad.

– Att starta eget kan vara svårt, det är inget som lyfter på bara några veckor utan det kan ta månader eller år. Men så fort man får en endaste kund ska man vara glad för det. Man får inte ge upp, säger Varinia Cerna Areas.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Delvis fjärrundervisning på gymnasiet i nästa vecka

Nyheter Beslutet togs efter dialog med regionens smittskydd I torsdags meddelade regeringen att gymnasierna ska bedriva en kombination av fjärr- och närundervisning. Från och med i morgon, den 25 januari, är det därför delvis fjärrundervisning som gäller på...söndag 24/1 13:38

Halkolyckorna ökar – 30 procent fler benbrott

Nyheter Det här ska du tänka på innan du ger dig ut Olyckor kopplade till halka ökade under förra veckan. Det här kan du tänka på innan du ger dig ut på isiga och snöiga gator.söndag 24/1 6:15

"En prioriterad fråga"

Nyheter Thunes (M) lovar att Alliansen är fortsatt positiva Anledningen till att kommunen drog i bromsen när det gäller Norrvikens sjösportcenter under hösten i fjol var att de anbud som hade kommit in översteg budgetramen, förklarar kommunstyrelsens...lördag 23/1 9:20