Syskon får vara längre på dagis

25 eller 30 timmar i förskolan. Det är den stora frågan för politikerna. Majoriteten i förskolenämnden sa nyligen ja till 25 timmar.

  • Publicerad 00:00, 28 feb 2012

Från och med i höst kommer föräldralediga Huddingebor att kunna ha sina minstingars äldre syskon längre tid i förskolan än i dag. Frågan ska dock först vidare till kommunfullmäktige för beslut.

I dag är regeln att man får ha barnet på förskola i 15 timmar i veckan. Men från 20 augusti erbjuder kommunen förskoleplats upp till 25 timmar i veckan, efter ett beslut i förskolenämnden.

15-timmarsregeln har fått hård kritik från föräldrar, som bland annat menat att det varit svårt att vara hemma med en nyfödd samtidigt som man ska ta hand om en 2-åring. Andra har menat att ändringen borde ha gjorts långt tidigare.

Oppositionen i Huddinge står enad i frågan om utökad tid.

– Vi har länge drivit frågan om att det ska utökas till 30 timmar och vi står fortfarande fast vid det. Det här är en valfrihetsreform och vår modell är ett rejälare alternativ, säger Olof Olsson (MP), ledamot i förskolenämnden.

Men majoriteten menar att 30 timmar kostar för mycket.

– Då blir barngrupperna för stora och den ekonomiska belastningen större. Det finns ungefär 800 föräldralediga i Huddinge så det blir mycket pengar om man ska öka från 15 till 30 timmar. Det handlar inte om kvantitet utan kvalitet, säger Jelena Drenjanin (M), kommunalråd och ordförande i förskolenämnden.

Båda politikerna menar dock att frågan varit angelägen för många.

– Det finns ingen fråga där vi blivit så mycket kontaktade som den här, säger Olof Olsson (MP).

Fakta

10 timmar mer

Barn till föräldralediga har i dag rätt till högst 15 timmar förskola i veckan i Huddinge, vilket föreslås utökas till 25 timmar i höst.

I Stockholms stad gäller 30 timmar.

I år har även barn till föräldrar som är arbetslösa möjlighet till 25 timmar i veckan på förskola i Huddinge.

Visa merVisa mindre