Syrener på Olsborgsvägen. Foto: Anna Wilson

Syrener i september – vad händer?

Syrener blommar i Vallentuna och i Kårsta syns blommande vitmåra och gulmåra. Är tiden helt ur led eller finns en rimlig förklaring?

  • Publicerad 14:48, 21 sep 2018

Nu börjar den vår de svaga kallar höst, skrev Erik Axel Karlfeldt. Det var kanske ett sätt att få oss som inte gillar höstmörker att se mer stoiskt på det halvår som kommer.

Men en del växter verkar faktiskt tro att det är vår. De här syrenblommorna såg min kollega Anna Wilson vid en villaträdgård på Olsborgsvägen i Vallentuna. Och när jag och fotograf Åsa Sommarström var uppe hos bonden Johan Lindgren i Kårsta såg vi blommande vit- och gulmåra.

Årscykel

Det är den torra sommaren som ligger bakom, förklarar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Riksmuseet.

– Växterna har olika sätt att hålla koll på var de är i sin årscykel. I år kan en del växter ha lurats av att det varit så torrt på sommaren att de gick in i viloläge. När det kom regn vaknade de till liv igen, ungefär som efter en vinter. Så en syren som gör det har nog läst av årstiden fel.

Och då börjar de alltså blomma.

Varje höst

Även om klimathoten är allvarliga är just det här fenomenet inte ett tecken på att vi närmar oss undergången.

– Det kommer sådana rapporter varje höst. Folk hör av sig som hittar blommande blå- och vitsippor i skogen. Skulle det bli så att vi alltid får sommartorka kommer växterna att anpassa sig till det. Men att några går igång och blommar händer varje höst.