Det var i december förra året som Jakob Rosenvind, 35, var med om olyckan vid Liljeholmskajen. Jakob, som har en grav synnedsättning, var på väg hem var från jobbet i minus sex grader när han misstog kajkanten för ett trappsteg.

– Jag förstod inte att trappan slutade och gick istället rakt över kajkanten och ramlade i vattnet.

När Jakob var sju år gammal blev han diagnostiserad med barnreumatism. Sjukdomen satte sig i ögonen, vilket har lett till att han i dag är blind på höger öga och har begränsad syn på vänster.

– När jag tänker olyckan är jag glad över att jag ens lever. Det hela hade kunnat slutat riktigt illa för mig, säger Jakob Rosenvind.

När han förstod att han hamnat i det iskalla vattnet blev han rädd. Han tyckte att det var svårt att simma med vinterjackan och kängorna på. Som tur var såg han en livboj som flöt runt i vattnet. Den klamrade han sig fast vid och började ropa på hjälp.

En man i närheten hörde Jakobs rop. Mannen kunde instruera Jakob Rosenvind om hur han skulle ta sig upp på land igen, vilket räddade hans liv.

– Först när jag föll tänkte jag att det här nog kommer att gå riktigt illa. Sen i vattnet var det väldigt otäckt.

Dagen efter olyckan kontaktade Jakob Rosenvind trafikkontoret, vilket är den förvaltning som ansvarar för att Stockholms offentliga rum är trygga. Han föreslog att ett räcke skulle sättas upp nedanför trappan så att fler inte skulle råka ut för samma olycka.

Nu, sju månader senare, har trafikkontoret fattat ett beslut. Inget räcke kommer att sättas fast vid kajkanten.

– Jag förstår inte hur de tänker? Hur ska man förhindra att fler ramlar i vattnet?, säger Jakob.

Trafikkontoret skriver i ett mail till Jakob att de beklagar att han föll i, men att Stockholm stad är återhållsam med räcken längs kajer och att Jakobs förslag inte är aktuellt.

Håkan Thomsson som är ombudsman för Synskadades Riksförbund i Stockholms stad kan inte förstå trafikkontorets beslut med tanke på olyckan.

– Jag tycker att det är orimligt att de har fattat det här beslutet och vi på SRF är mycket missnöjda. De borde sättas upp ett räcke. Synskadade ska inte behöva ramla i vattnet.

Kajer för alla

I juni i år började Stockholms stad arbeta utifrån en ny kajstrategi för att bygga ut folklivet på kajerna. Man vill öka utbudet av restauranger och caféer längst med kajerna och göra dem till platser för allmänna evenemang och aktiviteter.

Exakt hur trafikkontoret ska arbeta med säkerheten längs kajerna för personer med synnedsättning är inte är bestämt, säger trygghetsborgarråd Daniel Helldén (MP)

–Det finns ingen tanke på att sätta upp och begränsa några kajer med räcken. Men det är klart att vi måste se över hur vi jobbar där. Det är självklart att man ska kunna känna sig trygg i staden var du än går som synskadad, säger Daniel Helldén.

Varför inte ett räcke vid den här olycksbådande platsen?

– Just i det här ärendet har jag inga detaljer, så jag vet inte hur trafikkontoret har resonerat i just det här fallet.