Ett syntest går snabbt att göra. På ett par minuter vet du om du har en trafiksäker syn, eller inte. Foto: Anna Sigge

Synbesiktning på Bilprovningen i Sollentuna

Den 15 oktober bjuder Synoptik och Bilprovningen in till Synbesiktningen på 24 av Bilprovningens stationer runt om i Sverige. En av platserna är Bilprovningen i Sollentuna där alla bilister erbjuds att testa sin syn samtidigt som fordonet besiktas.

  • Publicerad 14:39, 14 okt 2020

– Trafiksäkerhet handlar såväl om bilens kondition som föraren och yttre omständigheter. Det är ett samspel för att vi ska få en så säker trafikmiljö som möjligt. Att kontrollera sin syn borde därför vara lika självklart som att besikta bilen, säger Bilprovningens kommunikationschef Cecilia Blom Hesselgren.

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma både synens betydelse för ansvarsfull bilkörning och vikten av att synas i trafiken.

Under elva år har totalt drygt 26 000 syntester genomförts i samband med den årliga Synbesiktningen.

700 000 ser för illa

Resultatet för 2019 års undersökning visar att omkring 11 procent av förarna har en syn som inte skulle klara lämplighetsintyget för körkort utan att korrigera synskärpan med synhjälpmedel, vilket innebär att personen ser oskarpt redan på två meters avstånd.

Det betyder att nära 700 000 svenska bilförare kör med en så dålig synskärpa att de inte skulle få ta körkort utan att korrigera synen med glasögon eller linser.

Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då kraven på bilförarnas syn ökar som mest. Årets undersökning sker alltså den 15 oktober, och siffrorna förväntas vara alarmerande även i år.

24 stationer kollar synen

Synbesiktningen äger rum på 24 av Bilprovningens stationer i Sverige den 15 oktober klockan 09–16.

En av stationerna är Bilprovningen Sollentuna, på Kuskvägen 1 i Häggvik.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Se upp för algblomning i Sollentunas vatten

Nyheter Algerna kan vara giftiga visar provtagning Just nu finns det algblomning i Sollentuna, bland annat i Edsviken. Inte för att det är badväder, men skulle du trots allt fundera på ett dopp så tänk om.torsdag 22/10 16:15