"Han var så trevlig hela tiden", säger Helene Fagerberg om "Oskar" som lurade henne på alla hennes besparingar. Foto: Christian Lärk

Swishbedragare tog alla Helenes sparpengar

Solbergabon Helene Fagerberg skulle sälja en jacka – men råkade ut för en bedragare. På bara några minuter var hennes konton länsade. – Det kändes som en smäll i huvudet.

  • Publicerad 05:00, 6 nov 2019

Solbergabon Helene Fagerberg la ut en annons på Facebook för att sälja en jacka den 4 oktober. Ganska snabbt blev hon kontaktad av en man som kallade sig Oskar och som var intresserad av att köpa jackan.

– Han var väldigt artig och trevlig hela tiden. Han ville att jag skulle skicka jackan och sa att han skulle swisha pengar för jackan och frakt.

Helene Fagerberg vill varna andra. ”Man tror ju att bank-id är säkert”, säger hon. Foto: Christian Lärk

Skrev att han swishat för mycket

Men ganska snart uppstod problem. ”Oskar” påstod att det inte funkade att swisha till Helene Fagerberg och bad henne höja sin beloppsgräns.

När inte heller det fungerade skrev ”Oskar” att han skulle prova att swisha pengarna från sitt företag.

– Sedan skrev han att han råkat swisha en nolla för mycket, 18 000 i stället för 1 800 kronor.

Trots att Helene Fagerberg var tveksam, eftersom hon inte sett någon swishbetalning, loggade hon in på sin bank med bank-id.

Trots att Helene Fagerberg var tveksam loggade hon in med bank-id – då kunde ”Oskar” ta sig in på hennes bankkonto. Foto: Christian Lärk

Tömde bankkontot

Bedragaren hade tagit reda på Helene Fagerbergs personnummer och därmed hennes kontonummer. När Helene försökte logga in på sin bank med sitt bank-id tog sig bedragaren in på kontot före henne och flyttade pengar mellan hennes konton.

– Jag såg att det låg för mycket pengar på kontot och swishade 18 000 kronor till honom.

Bara några minuter efter att pengarna förts över till ”Oskar” förstod Helene Fagerberg att hon blivit lurad och ringde banken – men för sent. Alla Helenes besparingar var borta.

– Det kändes som en smäll i huvudet.

Banken tar inget ansvar

Helene Fagerberg är sjukskriven från sitt jobb på en nattöppen förskola och har svårt att spara ihop pengar.

– Jag har aldrig haft någon buffert. Jag hade äntligen sparat ihop pengar. Och så händer det här. Hur kan man?

För att klara räkningarna tvingas Helene Fagerberg låna av släkt och vänner.

Banken vill inte ta något ansvar för transaktionen, utan anser att Helene Fagerberg varit oaktsam. Nu har hon anmält ärendet till Allmänna reklamationsnämnden. Foto: Christian Lärk.

Helene Fagerberg har polisanmält bedrägeriet. Banken vill inte ta på sig något ansvar och inte heller Helenes hemförsäkring täcker de förlorade pengarna.

Efter bedrägeriet genomförts försvann ”Oskars” profil på Facebook och telefonnumret stängdes av.

Nu har Helene Fagerberg anmält ärendet till ARN, Allmänna reklamationsnämnden.

– Det är en säkerhetsrisk, man tror ju att bank-id ska vara säkert.

Bedrägerierna ökar

Helene Fagerberg är inte ensam. Bedrägerierna ökar i hela landet, enligt polisen. I Hägersten-Liljeholmen anmäldes 404 bedrägerier mellan januari och september i år, jämfört med 367 under samma period förra året. I Älvsjö har ungefär lika många bedrägerier polisanmälts fram till september, 92 i år, jämfört med 97 förra året.


Antal anmälda bedrägerier i Hägersten-Liljeholmen

Källa: Brottsförebyggande rådet


Antal anmälda bedrägerier i Älvsjö

Källa: Brottsförebyggande rådet


Enligt polisen har också Swish blivit en vanlig metod för bedragare att lura till sig pengar.

– Vi har sett flera liknande fall där framför allt äldre personer blivit måltavla för bedragare. Bedragarna är väldigt skickliga i det sociala spelet och verkar så trovärdiga att de förmå andra att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank, säger Agneta Massaro, chef på bedrägerigruppen i ett pressmeddelande.

Fakta

Så kan du skydda dig

  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Lämna aldrig ut dina personuppgifter eller kortuppgifter via internet eller telefon.
  • Polisanmäl alltid på 114 14 när du blivit utsatt för brott.
Källa: Polisen
Visa merVisa mindre