Genrebild. Foto: Mostphotos

Swerocks bergtäkt i Upplands-Bro stoppad

Det blir ingen bergtäkt i Upplands-Bro för Swerock. Under onsdagen meddelade Mark- och miljööverdomstolen att man river upp det tidigare tillståndet.

  • Publicerad 10:53, 31 jul 2020

2018 så gav Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt företaget Swerock tillstånd för en bergtäkt i Kvarnnibble, norr om Håbo-Tibble kyrkby.

Tillståndet gällde i 25 år och gav företaget möjlighet att bryta 700 000 ton berg årligen.

Beslutet överklagades av Upplands-Bro kommun och en rad andra personer.

Naturskog inom det tänkta området. Arkivbild. Foto: Upplands-Bro kommun

Nu har Mark- och miljööverdomstolen tittat på frågan och gjort en annan bedömning.

I onsdags kom deras dom som upphäver Swerocks tidigare tillstånd.

”Bolaget har inte visat att den föreslagna lokaliseringen av täkten är lämplig med hänsyn till att ändamålet ska kunna uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljön”, skriver domstolen och konstaterar att den tidigare domen i Mark- och miljödomstolen därför ska upphävas.


 

Planen: Kommunen vill bygga LSS-boende på fotbollsplanen

Grannar kritiska: "De har inte gjort sin hemläxa" I norra Brunna vill kommunen att Upplands-Brohus ska bygga ett LSS-boende. Grannarna menar att dessa boenden både ska och måste byggas, men de frågar sig om Upplands-Bro gjort sin hemläxa gällande...fredag 24/9 18:04

Ansvarig politiker: ”Inget är klart”

Kommunen om LSS-planerna i Brunna. Socialnämndens ordförande Martin Normark (L) som är ansvarig för de eventuella planerna i Brunna vill framhålla att ingenting är klart.fredag 24/9 17:59