Foto: Mitt i

Swedavia: Inte lönsamt att fortsätta driva Bromma flygplats

Swedavia ser inga affärsmässiga möjligheter att driva Bromma flygplats längre. Det framgår av en rapport från bolaget. Men att stänga flygplatsen tidigare än 2038 kräver politiska beslut, konstaterar bolagets ledning.

  • Publicerad 11:36, 14 sep 2020

Det statliga bolaget Swedavia som driver bland annat Arlanda och Bromma flygplats har på måndagen lämnat över en rapport till sina ägare på näringsdepartementet.

Bolaget har kommit fram till att Bromma flygplats skulle kunna stängas i förtid. Tidigare har årtalet 2038 figurerat då markavtalet går ut. Men nu öppnar bolaget för att det är möjligt att stänga flygplatsen tidigare än så.

– Swedavias bedömning är att det, givet den nya marknadssituationen, inte längre är affärsmässigt motiverat att driva Bromma vidare och att en konsolidering av flygtrafiken i Stockholmsregionen till Stockholm Arlanda airport är möjlig, säger Åke Svensson, styrelseordförande i Swedavia, i ett pressmeddelande.

Finns utrymme på Arlanda

Swedavia konstaterar att Bromma kommer att ligga under sin kapacitet under en lång tid framöver. Coronavirusets effekter har varit ett hårt slag mot flygplatsen.

Bolaget menar också att det just nu finns kapacitet på Arlanda för att föra över trafiken dit. Men investeringar i en ny bana på Arlanda måste göras för att en ”sammanslagning” ska vara möjlig på lång sikt.

Swedavias uppdrag är fortsatt att driva Bromma flygplats och att lägga ned kräver politiska beslut.

Röster om Swedavias krisbesked om Bromma flygplats