Takterrassen på det 16 våningar höga Brohuset vid Liljeholmskajen har maffig utsikt. Foto: Mitt i

Svindlande utsikt från högsta takterrassen

På torsdagen invigdes takterrassen på Brohuset vid Liljeholmskajen. Under några timmar fick allmänheten chansen att kolla in utsikten över Årstaviken och Södermalm.

  • Publicerad 16:53, 28 jun 2018

Den som gillar maffiga utsikter blir inte besviken över vyn från Brohusets takterrass. Årstaviken, Södermalm, Liljeholmskajen och delar av Årsta breder ut sig långt därnere. På torsdagen invigdes terrassen, och blev tillgänglig för dem som bor i det 16 våningar höga huset, längst bort på Liljeholmskajen.

Terrassen är förstås till bara för dem, men under några timmar på torsdagseftermiddagen öppnade JM terrassen för allmänheten.

– Jag tror att många är nyfikna och jag tror också att de som bor här tycker att det är roligt att visa upp terrassen, säger Jon Semb Josefson, JM:s projektchef för Brohuset.

Takterrassen är ett 300 kvadratmeter stort trädäck, försett med träsoffor som passar bra både för solbad och umgänge. Dessutom finns en liten rund konstgräsplätt, omgiven av några nätta buskar.

Alltsammans omges av ett högt glasstaket. Det skyddar dock inte helt mot blåsten, som är kraftigare här än nere på marken. Den som vill ha solparasoll får hålla ordentligt i det under blåsiga dagar.

Det blåser på toppen, konstaterar Jon Semb Josefson (längst till vänster), här ihop med kolleger från JM.  Foto: Märta Lefvert

– Man får räkna med en del blåst på den här höjden, men det kan ju också bara skönt när solen ligger på, säger  Jon Semb Josefson.

162 bostadsrätter finns i det 16 våningar höga och 120 meter långa huset. Många har redan flyttat in, men helt klart är inte huset – först i november är alla lägenheter klara för tillträde.

– Bara enstaka lägenheter är osålda. Vi startade ju försäljningen redan 2014, säger Jon Semb Josefson.

Den dyraste lägenheten är en femrummare på 172 kvadratmeter. Den såldes för 15,3 miljoner kronor. Övriga lägenheter är fyror, treor och tvåor, varav de billigaste kostar drygt tre miljoner kronor.

Wingårdhs arkitekter har ritat huset, vars fasad är klädd i glas.

Terrassen är indelad i zoner så att olika grupper ska kunna umgås ostört.  Foto: Gustav Kaiser.

En liten konstgräsmatta, omgiven av buskar och blommor.  Foto: Gustav Kaiser