Nästan 300 procent fler har sökt sig hit. Foto: Arkivbild

Svindlande ökning: 15 788 skrev in sig på Arbetsförmedlingen

Nästan 300 procent. Så mycket har antalet inskrivna hos arbetsförmedlingen i Stockholm ökat jämfört med samma period i fjol. Regeringens insatser otillräckliga enligt Stockholms handelskammare, som gjorts sammanställningen av läget.

  • Publicerad 13:50, 6 apr 2020

Antalet nyinskrivna hos Arbetsförmedlingen har ökat 221 procent i Stockholms län de senaste tre veckorna.

Det visar en analys som Stockholms Handelskammare har gjort.

– Det är uppenbart att coronakrisen är omedelbar och stenhård och att regeringens insatser så här långt är totalt otillräckliga, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare i en kommentar.

Ökar med nästan 300 procent

Enligt deras analyser ökade antalet nyinskrivna hos Arbetsförmedlingen i Stockholm län enormt.  I ett nedslag förra veckan syns är ökningen så mycket som 293 procent högre än samma vecka i fjol

Stöden som kommit så här långt är alldeles för lite.

Stefan Westerberg.

Sammantaget i hela landet har 51 727 personer skrivit in sig som arbetssökande under de senaste tre veckorna varav 15 788 i Stockholms län.

– Situationen är alarmerande eftersom jobb slås ut i en mycket snabb takt till följd av att konsumtionen i princip upphört i vissa sektorer. Regeringen borde omgående utöka systemet för korttidspermitteringar, slopa hela arbetsgivaravgiften under fyra månader och göra systemet för hyresstöd enklare.