Solna Centrum. Foto: Mostphotos

Svettigt i köpcentrumet – problem med AC

Extrem värme och hög luftfuktighet gör att Solna Centrums luftkonditionering inte fungerar som den ska. – Om det inte hade varit så hög luftfuktighet så hade vi kunnat använda ytterligare mer kyla än vad vi kan göra nu, säger Veronica Sjövik Sten, centrumchef.

  • Publicerad 15:35, 3 aug 2018

Den senaste tidens extrema värme skapar problem för luftkonditioneringen i Solna Centrum. Klimatanläggningen som kyler köpcentrumet klarar inte av påfrestningarna, vilket leder till att det blir oönskat varmt i butiker och restauranger.

– Det är kombinationen av att det är så höga temperaturer tillsammans med extremt hög luftfuktighet utomhus. Detta leder till att vi får ovanligt höga påfrestningar på centrumets klimatanläggning, säger Veronica Sjövik Sten, centrumchef.

Risk för kondens

Främst är det den höga luftfuktigheten som är boven.

– Om det inte hade varit så hög luftfuktighet så hade vi kunnat använda ytterligare mer kyla än vad vi kan göra nu. Om vi ökar kyla ytterligare kommer det att bildas kondens som i sin tur leder till att det börjar att droppa vatten, säger Veronica Sjövik Sten.

Solna Centrum är inte ensamma om problemet. I Stockholmsområdet har även Liljeholmsgallerian liknande problem.

– Detta är en utmaning som sannolikt finns i många anläggningar i Sverige som inte är anpassade för det här klimatet under en längre period, säger Veronica Sjövik Sten.

”Inget jag känner till”

Solna Centrum har informerat och för en löpande dialog med sina hyresgäster om problemen. Man kommer framöver att öka kyla och ventilation i den mån det är möjligt.

Har butiker behövt stänga tillfälligt till följd av höga temperaturer?

– Det är inget jag känner till och inget som har rapporterats till centrumledningen, säger Veronica Sjövik Sten.