Sverker Forslin, bosatt på Brevikshalvön, är utan ström efter stormen Foto: Anders Gustafsson

Sverker – en av över 500 utan el på Brevikshalvön

Sverker Forslin fick ge sig ut mitt i natten för att försöka hindra de värsta skadorna när stormen Alfrida härjade. I torsdags räknade Vattenfall med att elen ska vara tillbaka på Brevikshalvön tidigast i morgon eftermiddag, eller kanske först på måndag nästa vecka.

  • Publicerad 16:35, 3 jan 2019

På Brevikshalvön i Tyresö hade ännu i torsdags, två dygn efter stormen Alfridas framfart, minst omkring 15 hushåll förutom strömavbrott även drabbats av att den enda vägen till och från deras hus hade blockerats av en stor gran som blåst omkull och fallit rakt över vägen.

En stor gran har fallit över en väg i Brevik som är enda bilvägen för de omkring 15 hushåll som bor på vägen

För Sverker Forslin, bosatt på Brevikshalvön, gjorde sig stormen Alfrida abrupt påmind när stormen härjade som värst natten till onsdag.

Sverker Forslin såg sig tvungen att skära bort presenningen över ett förrådsutrymme på tomten när stormen härjade som värst

Mitt i natten fick han ge sig ut för att skära loss en presenning han lagt över ett förvaringsutrymme där han förvarar verktyg och byggmaterial.

– Då blåste det så kraftigt att presenningen stod som en spinnaker, segel, på en båt, säger han.

Han befarade att presenningen skulle flyga i väg och ta med sig hela förvaringsutrymmet och såg sig tvungen att skära loss presenningen för att undvika värre skador.

Kämpade i ett par timmar

I ett par timmar var han ute på tomten, mitt i natten, för att se till att stormen inte orsakade mer skador än han kunde förhindra. En tall i närheten av huset var han särskilt vaksam över. Tallen står så till att risk fanns att tallen kunde falla på huset.

– Jag gick fram till trädet och kramade om stammen och kände hur trädet rörde sig, säger Sverker.

Trädet stod dock pall mot de kraftiga vindarna.

Stormen gjorde att Sverker Forslin även blev av med dricksvattnet

För Sverkers del innebar strömavbrottet att han blev utan el och vatten. Sverker säger att han ändå var väl förberedd, han har allt som behövs för att klara ett ström- och vattenavbrott. Det enda han saknade var ett gasolkök, något han köpte dagen efter.

Ifrågasätter luftledningar

Som kommentar till konsekvenserna av stormen, säger Sverker Forslin:

– Det man kan tycka är dåligt är att man fortfarande hänger elkablar i luften.

Samtidigt säger han att vet man väl om förutsättningarna så kan man vara förberedd, i fall det händer.

Linnéa Strokirk Lilja på väg med pirran för att hämta ett gasolkärl i bilen. Vägen där hennes anhöriga bor är helt avskuren för biltrafik efter stormen Alfhilda.

Stormen Alfrida slog hårt mot Tyresö slott

På Brevikshalvön pratade tidningen i torsdags även med Linnéa Strokirk Lilja som var på besök i området. Den väg som hennes anhöriga bor på hade blivit helt avskuren från omvärlden på grund av stormen. en stor gran hade blåst omkull och fallit rakt över vägen. Den omkullblåsta granen hade inte bara rivit med sig en elledning utan hindrade även all biltrafik på vägen.

Reparationerna kan dra ut på tiden

I torsdags eftermiddag räknade Vattenfall med att reparationsarbetena för att få strömmen tillbaka på Brevikshalvön delvis ska vara klara under fredag eftermiddag, delvis dra ut på tiden ända till måndag nästa vecka.

Vad säger ni till drabbade hushåll?

– Vi beklagar naturligtvis och förstår att det är jobbigt, i många fall kan det dröja länge innan strömmen är tillbaka. Det är en speciell situation, det hör inte till vanligheterna med vindar upp till 35 sekundmeter. Vid tidigare arbeten har vi försökt säkra elförsörjningen men det går inte att skydda sig mot allt, säger Markus Friberg, presschef på Vattenfall.

På sin hemsida publicerar Vattenfall löpande hur reparationsarbetena fortgår. I torsdags eftermiddag var 546 hushåll i Tyresö berörda av elavbrottet, samtliga på Brevikshalvön. Vattenfall räknade i torsdags med att elen ska vara tillbaka på Brevikshalvön tidigast i morgon eftermiddag, eller kanske först på måndag nästa vecka.

En elstolpe som knäckts när elledningar dragits ned av fallande träd