Sveriges snabbaste slår nytt rekord i Rålis

I kväll koras Sveriges snabbaste millöpare i Rålambshovsparken när SM-milen och Sthlm 10 avgörs. Redan före loppet är det står det klart att det blir rekord.

  • Publicerad 11:50, 14 jun 2018

För tredje året i rad avgörs Sthlm 10 och SM-milen runt Riddarfjärden. Snabbaste löparen vinner SM på milen.

Löparna i Sthlm 10, 2017, har passerat Stadshuset och är på väg mot Gamla stan.

EM-löpare slåss om guldet

Hanna Lindholm, EM-löpare i maraton, som sprang Kungsholmen runt på 33.56 kan ta sitt första SM-guld. Bland motståndarna Tjejmilenvinnaren Sara Holmgren och maratonlöparen Malin Starfelt som också kvalificerat sig för EM senare i sommar.

Spåvägens Robel Fsiha vann SM-milen 2017 på 30.01 och ska försöka försvara titeln i år. I maj vann han milloppet på Kungsholmen runt på 28.43 men han har också brottats med skadeproblem.  Klubbkompisen Olle Walleräng och Hässelbys Emil Blomberg utmanar.

Hanna Lindholm, Huddinge AIS, är en av favoriterna till SM-guldet på damsidan.

Rekordmånga i år

Motionärerna som anmält sig till Sthlm 10 springer samma banan som elitlöparna. Och loppet attraherar allt fler löpare.

Sedan premiäråret 2016 har antalet anmälda ökat från drygt 3500 till närmare 4500 i år.

– Väldigt positivt att det blir den typen av ökning när vissa lopp tappar. Vi har etablerat Sthlm 10 som ett starkt Stockholmslopp, säger Kristina Axelsson Lager hos arrangören Stockholm marathongruppen.

Årets Stockholm marathon var för slutsålt – 20000 anmälda löpare – för första gången på flera år. Men Kristina Axelsson Lager vågar inte lova en ny löparboom.

– Vi har sett en ökning på fler av våra lopp men det är för tidigt att säga att det har vänt generellt. Men vi hoppas det.

Löparna tar sig från Rålambshovsparken via Gamla Stan till Söder, Långholmen och tillbaka till Rålis.

Fakta

Första starten går klockan 19.30

Första start är kl. 19.30. Därefter är det fem minuter mellan startgrupperna.

Både motionärer som vill springa Sthlm 10 och elitlöpare som vill deltaga i SM-milen har möjlighet att direktanmäla sig vid nummerlappsutdelningen i Rålambshovsparken.

Källa: Sthlm 10