
Reaktorhallen under KTH. Här låg en gång i tiden R1 innan reaktorn monterades ner. Foto: Åsa Sommarström
Sveriges första kärnreaktor låg i centrala Stockholm
25 meter under KTH låg Sveriges första kärnreaktor. Än i dag finns rester från en svunnen tid kvar. – Själva reaktorn är nedmonterad, men mycket annat finns kvar, säger Leif Handberg.
- Nyheter
- Publicerad 04:59, 14 jul 2020
SERIE
En nästan påtaglig kuslig energi finns kvar i de övergivna lokalerna där Sveriges först kärnreaktor R1 låg. Det berättar Leif Handberg som är lektor i medieteknik på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, och projektledare för reaktorhallen.
– Det är en bra känslan när man tar trappen eller hissen ner. Man inser att det har hänt något här. Själva reaktorn är borta, men en stor del av kontrollrummet finns kvar, bland annat det ursprungliga kontrollbordet där man styrde reaktorn, säger han.
Än i dag finns delar av vad som förr var kontrollrummet i kvar i reaktorhallen. Foto: Leif Handberg.
Så här såg kontrollrummet ut 1954 när R1 fortfarande var i drift. Foto: Studsvik AB.
Fakta
Skrev kärnkrafthistoria
Den 13 juli 1954 klockan 18.59 startades R1 – och Sverige skrev kärnkrafthistoria. Anläggningen byggdes ungefär 25 meter ner i berget under KTH med syfte att används kommersiellt och för forskning. Målet var att lära sig hur reaktorer fungerar och att använda reaktorerna för att utvinna energi.
– Det var en bedrift för ett litet land som Sverige att kunna bygga en reaktor på den tiden. Så på gott och ont kan man säga att Sverige forskade sig in i atomåldern. Så det här var verkligen en pionjärverksamhet, säger Leif Handberg.
Så här såg R1 ut när reaktorn var i drift under KTH. Foto: AB Atomenergi/Studsvik AB.
Ännu en bild från reaktorhallen under KTH, såsom den såg ut när den var i bruk: Foto: Studsvik AB.
Fakta
Tömd på avfall och material
Den 6 juni 1970 stängdes reaktorn ner. Bränslet på omkring 4,8 ton lades sedan i en vattenbassäng i Studsvik och låg där fram till oktober 2007. Efter det skickades det till Storbritannien för att omvandlats till nytt bränsle.
I dag är hallen tömd på material och avfall från reaktorn.
– När Sverige 1980 höll en folkomröstning om kärnkraft utbröt en infekterad debatt. Efter det ville ingen ha ett monument efter svensk reaktorforskning så R1 hackades sönder i småbitar, även om själva reaktoranläggningen finns kvar, säger Leif Handberg.
I dag är reaktorn nedmonterad och hallen används nu till bland annat olika kulturprojekt. Foto: Leif Handberg.
Fakta
Används som kulturhus
Reaktorhallen används nu av KTH, som är formell hyresgäst sedan 2007. Platsen är en blandning av ett museum, kulturhus, studio, labb och används även för vissa forskningsprojekt.
– Vi ville ha en experimentell scen och en kreativ mötesplats inom vetenskap och konst, säger han.
Leif Handberg är ansvarig för reaktorhallen under KTH. Här syns han i hallen. Foto: Privat
Leif Handberg berättar att när han fick nyckeln till reaktorhallen för att kolla på lokalen hade ingen städat där på ungefär 20 år.
– Det var väldigt risigt där och mycket att fixa innan vi kunde använda den. Första installation var i maj 1998. Då hade vi en utställning där och spelade livemusik, säger han.
Kul om anläggningen: Musikvideon till superstjärnan Madonna låten ”Nothing Really Matters” är delvis inspelad i reaktorhallen.