Sveriges första arena för käpphästridning invigd i Fruängen

På måndagen invigdes Sveriges första arena för käpphästridning i Fruängen. Arenan provreds av hundra elever från Fruängens skola – och fick bra betyg. – Det är kul att de inte gör en till fotbollsplan, säger Doris Koar Candelöf.

  • Publicerad 19:00, 4 jun 2019

På måndagen invigdes Sveriges första käpphästarena i Fruängen. Det är Sisab, som ansvarar för skol- och förskolebyggnader i Stockholm, som bestämde sig för att göra något av tomten på Elsa Brändströms gata, där tidigare en förskola stod.

– Den har stått tom i flera år och blivit en rastplats för hundägare. Vi ville göra något för spontanidrotten. Bara en av fem utövare är tjejer, säger arkitekten Anni Björkskog.

Elin Berardi Böhlin och Doris Koar Candelöf red dressyr med käpphästarna, men tycker att det är roligast att hoppa. Foto: Christian Lärk

Elever provhoppade banan

Arenan är ett sätt att få fler tjejer att röra på sig. En hoppbana med hinder har byggts upp, samt en dressyrbana. Det finns också stallplatser där käpphästarna får vila ut efter ridturen.

Till invigningen hade ett hundratal elever från Fruängens skola bjudits in, för att premiärrida banorna. Och bandet hann knappt klippas innan barn och käpphästar flög över hindren. En och annan vuxen vågade sig också på en provtur.

Doris Koar Candelöf och Elin Berardi Böhlin lånade käpphästar på plats, men tyckte att det var svårt att hoppa med så långa käppar. Proffsen sågar av en bit av käppen för att den inte ska slå i hindren, berättade de. Foto: Christian Lärk

Betyget: ”Jättekul”

Doris Koar Candelöf och Elin Berardi Böhlin har ridit med käpphästar i ungefär ett år och de ger banan bra betyg.

– Vissa hinder var lite svåra, men det var jättekul. Underlaget är skönt, det gör inte ont att ramla på, säger Elin Berardi Böhlin.

– Jag kommer gå hit varje dag efter skolan! Dressyr är kul, men hoppningen är roligast. Jag tycker att det är kul att de inte gör en till fotbollsplan, säger Doris Koar Candelöf.

Doris Koar Candelöf och Elin Berardi Böhlin har hållit på med käpphästridning i ungefär ett år. Foto: Christian Lärk

Bra ingång till ridning på levande hästar

Käpphästridning började bli riktigt stort i Finland innan det spreds till Sverige. Exakt hur många som utövar den inofficiella sporten är oklart, men Stockholms läns ridsportförbund har välkomnat utövarna med öppna armar.

– Vårt distrikts ungdomssektion har jobbat jättemycket med det här och anordnat DM med 120 startande. Det är otroligt mycket barn som håller på med det här. Många barn som kanske inte har råd att ha eller rida riktiga hästar, säger Anneli Grimborg på Stockholms läns ridsportförbund.

Många barn passade på att provhoppa banan. De flesta hade inte hoppat med käpphäst tidigare. Foto: Christian Lärk

Många utövare rider både på vanlig häst och käpphäst.

– Flera av våra ridskolor gör banor och har träningar med käpphästar. Det är ett bra sätt att röra sig och att lära sig ridvana. Ur rörelseperspektiv är det jättebra, de hoppar högt!

Till hösten planeras även SM i käpphästridning på arenan i Fruängen.

Dagen till ära fanns käpphästar att låna – men framöver får den som vill rida ta med sin egen. Foto: Christian Lärk