Invigning.Det var en färgglad invigning av hbtqi-avdelningen på Hanvedens ålderdomshem. Foto: Naimi Lundegård

Sveriges första äldreboende med hbtqi-inriktning invigt i Handen

På Hanvedens vård- och omsorgsboende i Handen har landets första avdelning med hbtqi-inriktning nu öppnat. Förhoppningen? Att vara en trygg plats för hbtqi-personer på ålderns höst.

  • Publicerad 12:38, 16 sep 2021

– Här med inviger vi den första hbtqi-avdelningen i Sverige!

Publiken applåderar när det regnbågsfärgade bandet klipps, på det som är landets första avdelning på ett äldreboende med en hbtqi-inriktning för personer över 65 år. Det finns sedan tidigare äldreboenden med hbtqi-utbildad personal, men det här är den första avdelningen med hbtqi-inriktning.

Vill skapa trygg plats för alla

Avdelningen har nio rum och inreds med pride-flaggor och tavlor med historiska hbtqi-kämpar. Det kommer även erbjudas aktiviteter med inkluderande tema.

Förhoppningen är att kunna erbjuda en trygg plats för hbtqi-personer på ålderns höst. Även personer som är hetero kan bo på avdelningen.

– Det finns ett behov av detta typ av boende. Det finns en oro bland äldre generationer för hur man ska bli behandlad på sitt boenden om man är hbtqi och vi vill kunna erbjuda en trygg plats att få bo på, berättar verksamhetschefen Jane Lundvall.

Nya grannar

Än så länge har ingen flyttat in på avdelningen, men 94-åriga Alice Pettersson som bor på våningen över kommer få de nya boende som sina grannar.

– Jag tycker att det är bra. Det är bra att det finns en gemensam, stor plats där de kan samlas och vara, tror hon.

Nya grannar. Alice Pettersson bor på våningen över den nya regnbågsavdelningen. Foto: Naimi Lundegård

Behov. "Vi har märkt att det finns ett behov av detta typ av boende idag", berättar Hanvedens verksamhetschef Jane Lundvall. Foto: Naimi Lundegård

HBTQI-utbildad personal

All personal och även timvikarier som arbetar på avdelningen har behövt gå en RFSL-utbildning. Under fyra utbildningspass har de bland annat fått lära sig om hbtqi- historia och pratat med varandra om normer och värderingar. I slutet får de en RFSL-certifiering.

– Det här är kanske något man inte pratat så mycket om hemma om man själv inte berörs av det, så det har varit bra att få fördjupa sig i ämnet, berättar Ewelina Lindström, en av de som gått utbildningen.

Kollegan Carina Nibelius står bredvid och fyller i:

– För mig var det lite av en ögonöppnare. När du flyttar till ett äldreboende så hamnar du i en beroendeställning till personalen och om du är en hbtqi-person så är det viktigt att du kan känna dig trygg med personalen på boendet. Så det känns jättekul att få vara en del av den här nya inriktningen.

Lärorikt. Ewelina Lindström och Carina Nibelius kommer att arbeta på avdelningen och har gått RFSL-utbildningen. Foto: Naimi Lundegård

Blandade reaktioner

Jane Lundvall berättar att reaktionerna kring avdelningen har varit positiv på boendet. Men det har inte varit en lika positiv ton i sociala medier där de har mötts av starka reaktioner.

– När det kommer negativa kommentarer så tänker jag ändå att det bevisar ännu mer att denna avdelning behövs idag, säger hon.

HBTQI - vad är det?

Ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Homosexuell: En person som blir kär i och/eller attraherad av någon av samma kön.

Bisexuell: En person som blir kär i och/eller attraherad av människor oavsett kön, eller av fler än ett kön.

Transsexuell: Gemensamt är att ens könsidentitet inte stämmer överens med det juridiska kön man blev tilldelad när man föddes. Transsexuell är en av de medicinska diagnoser som ställs för att man ska få tillgång till könsbekräftande vård och behandling.

Queer: I förkortningen “hbtqi” brukar queer stå för queer som identitet, att vara queer. Det innebär att på något sätt bryta mot normer kring kön, sexualitet och/eller relationer.

Intersexuell: Intersex är då ens medfödda kropp bryter mot normer kring kön. Ett antal olika tillstånd där en person föds med en inre eller yttre anatomi som inte stämmer överens med hur en typiskt kvinnlig eller manlig kropp förväntas vara.

Källa: RFSL

Visa merVisa mindre