– Här med inviger vi den första hbtqi-avdelningen i Sverige!

Publiken applåderar när det regnbågsfärgade bandet klipps, på det som är landets första avdelning på ett äldreboende med en hbtqi-inriktning för personer över 65 år. Det finns sedan tidigare äldreboenden med hbtqi-utbildad personal, men det här är den första avdelningen med hbtqi-inriktning.

Vill skapa trygg plats för alla

Avdelningen har nio rum och inreds med pride-flaggor och tavlor med historiska hbtqi-kämpar. Det kommer även erbjudas aktiviteter med inkluderande tema.

Förhoppningen är att kunna erbjuda en trygg plats för hbtqi-personer på ålderns höst. Även personer som är hetero kan bo på avdelningen.

– Det finns ett behov av detta typ av boende. Det finns en oro bland äldre generationer för hur man ska bli behandlad på sitt boenden om man är hbtqi och vi vill kunna erbjuda en trygg plats att få bo på, berättar verksamhetschefen Jane Lundvall.

Nya grannar

Än så länge har ingen flyttat in på avdelningen, men 94-åriga Alice Pettersson som bor på våningen över kommer få de nya boende som sina grannar.

– Jag tycker att det är bra. Det är bra att det finns en gemensam, stor plats där de kan samlas och vara, tror hon.

HBTQI-utbildad personal

All personal och även timvikarier som arbetar på avdelningen har behövt gå en RFSL-utbildning. Under fyra utbildningspass har de bland annat fått lära sig om hbtqi- historia och pratat med varandra om normer och värderingar. I slutet får de en RFSL-certifiering.

– Det här är kanske något man inte pratat så mycket om hemma om man själv inte berörs av det, så det har varit bra att få fördjupa sig i ämnet, berättar Ewelina Lindström, en av de som gått utbildningen.

Kollegan Carina Nibelius står bredvid och fyller i:

– För mig var det lite av en ögonöppnare. När du flyttar till ett äldreboende så hamnar du i en beroendeställning till personalen och om du är en hbtqi-person så är det viktigt att du kan känna dig trygg med personalen på boendet. Så det känns jättekul att få vara en del av den här nya inriktningen.

Blandade reaktioner

Jane Lundvall berättar att reaktionerna kring avdelningen har varit positiv på boendet. Men det har inte varit en lika positiv ton i sociala medier där de har mötts av starka reaktioner.

– När det kommer negativa kommentarer så tänker jag ändå att det bevisar ännu mer att denna avdelning behövs idag, säger hon.