Sveriges finaste höna bor i Tyresö

Sveriges finaste höna bor på Brevikshalvön. I konkurrens med närmare 1000 andra djur vann hon utmärkelsen i helgen.

  • Publicerad 08:10, 23 nov 2016

Den årliga Nationalutställningen för fjärderfä arrangerades utanför Halmstad i helgen. 963 djur – som höns, ankor, gäss, kalkoner – tävlade om att bli utvalda av domarna till Best in Show.

Hönan från Tyresö blev – med 97 poäng av 100 – utsedd till det bästa djuret på utställningen.

– Det var en riktigt bra vinnare. Den stack ut lite extra, den var lite extra perfekt, säger Fredrik Persson, utställningskommissarie.

Hönan bor på Brevikshalvön. Hon är en modern engelsk dvärgstridshöna, berättar ägaren Anders Clarhäll som fick sitt namn inristad på vandringspokalen.

Hur känns det att ha vunnit?

– När man har gått hela sommaren och studerat hur ungdjuren har utvecklas och byggt upp förhoppningar om vissa individer känns det bra att få uppskattning för det man gör. Det är ju den största utställningen i Sverige. För den som är intresserad av husdjursavel är höns intressanta. De har korta generationsväxlingar och man kan åstadkomma mycket med ett målmedvetet avelsarbete, säger han.

Redan som 10-åring fick han sina första stridshöns. Hemma på gården bor nu på vintern ett 15-tal. På våren är det betydligt mer full fart när kycklingarna kläcks.

 

 

Hönan som vann föddes i våras. Hon väger inte mycket – ungefär 400 gram.

Hur förbereddes hon för tävlingen?

– De djur jag ställer ut ser jag till är vana vid människor, sedan badar jag dem med schampo. De får torka i köket där jag eldar i kaminen, säger Anders Clarhäll.

Rasen kommer från England och har lång hals, långa ben och kort rygg.

– Den ser ut lite som en struts kan man säga. På 1850-talet när tuppfäktningarna förbjöds där behövde stidshönsgubbarna en ny förevändning för att träffas. I stället för att tävla om vem som hade den argaste tuppen så började de tävla om vem som hade de snyggaste. Det blev en uppdelning mellan de gamla stridshönsen – som är som hönsvärldens pitbull – och de moderna som jag har – som är mer som slanka och eleganta vinthundar.

Vad fascinerar dig med hönsen?

– De är kulturminnen. Jag känner att jag är med och för en tradition vidare. Djuren är också vackra och trevliga – väldigt sympatiska trädgårdsdjur – inte minst därför att de är så sociala och naturligt orädda.

Han poängterar att han inte har hönorna för äggens skull.

– När de har ägg i kroppen förlorar de sin form och går inte att ställa ut. Jag håller en temperatur i hönshuset som gör att de inte värper förrän på våren. Jag har även en grupp med andra höns som värper bättre med ägg. Men vissa tider på året får vi köpa ägg. Min fru tycker att det är lite genant att köpa ägg på affären när hon är gift med traktens hönstok, säger Anders Clarhäll och skrattar.