Christer Fuglesang, Simon Cantérus, Saga Lilja och Viggo Sandulf. Foto: Erik Lejdelin

Sveriges ende astronaut landade på Myrängsskolan

Hur går man på toaletten i rymden? Varför är rymddräkten vit? Frågorna var många i den fullproppade gymnastikhallen på Myränggskolan när Christer Fuglesang berättade om rymdlivet. – Det var jättekul att han kom hit, säger Viggo Sandulf, en av schacktalangerna skolan har att tacka för besöket.

  • Publicerad 18:00, 16 okt 2018

En pepparkaka svävar inne på rymdstationen. En astronaut försöker fånga den med munnen, men den träffar näsan och studsar vidare. Gymnastikhallen brister ut i skratt.

– Det var roligt att man kunde bjuda astronauterna på godsaker hemifrån, säger Christer Fuglesang och visar en annan film på hur han fyller en vattenbubbla full med godisbilar och stoppar i munnen.

I gymnastikhallen på Myrängsskolan åker händerna upp i raketfart när det är dags för frågestund. Hur luktar det i rymden? Är det läskigt där? Hur sover man? Vill du åka till Mars? Har du träffat Neil Armstrong?

Jorden från rymden

Sveriges enda astronaut gör sitt bästa för att svara på elevernas frågor. Han visar också bilder han tagit från rymdstationen – smaragdgröna öar i havet, slumrande vulkaner, norrsken och storstäder som lyser som glödbäddar på natten.

– Vet ni hur många solnedgångar man ser varje dag på rymdstationen? Sexton stycken! Och det tar bara en och halv timme att åka ett varv runt jorden.

På en av bilderna visar Christer Fuglesang en schackbräda i kardborreband. Han berättade att han spelade ett parti mot jorden, och förlorade.

Christer Fuglesang var beredd på alla frågor eleverna klurat ihop.

Schacktalanger vann besöket

Det är tack vare schacken som rymdfararen står här idag. Viggo Sandulf, Simon Cantérus och Saga Lilja var laget som spelade hem segern ”Sikta mot stjärnorna” – priset var dagens stjärnbesök.

– Det var jättekul att han var här, säger Viggo Sandulf.

Jag hade gärna åkt fler gånger, men mina chefer sa nej

Christer Fuglesang

Christer Fuglesang antogs till det europeiska rymdprogrammet 1992 och efter flera år av träning och förberedelser fick han äntligen åka upp i rymden 2006. 26 dagar och 17 timmar fördelat på två resor, mer än så blev det inte.

– Jag hade gärna åkt fler gånger, men mina chefer sa nej, säger Christer och skrattar.

Barnens dekorationer inför Fuglesangs besök.

En av eleverna frågar om han skulle vilja åka till Mars. Absolut, svarade han, om han visste att kunde komma hem igen.

– Men jag är nog för gammal. Den första människan på Mars ligger ganska långt fram i tiden. Men vem vet, avslutar han – det kanske blir någon av er.