Ludvig Åström och Niklas Elshazly driver Brisket and friends. Foto: Stefan Källstigen

Sveriges bästa street food finns i Årsta

I en gammal biltvätt intill en lastbilsverkstad i Årsta industriområde finns Sveriges bästa street food. Hör röks kött hela nätterna och serveras på papper – precis som i Texas. – Vi vill att det ska vara genuint, säger Niklas Elshazly.

  • Publicerad 15:45, 2 feb 2017

Det är lätt att missa den diskreta skylten och köra förbi. Men här, i en gammal biltvätt, granne med en verkstad för lastbilar i Årsta industriområde gömmer sig en annan värld. Det strömmar country ur högtalarna och vid träborden sitter män lutade över stora köttstycken. Här inne röks det kött om nätterna – precis som i Texas.

– Det ska kännas som att komma in på ett ställe i Texas, säger Ludvig Åström.

Restaurangen har blivit väldigt populär på kort tid trots att den ligger lite ”off”, mitt i ett industriområde.

Köttet röks med hickoryved under natten. Efter 16 timmar i rökskåpet är det klart när Niklas Elchazly Och Ludvig Åström kommer på morgonen. Köttet serveras på papper med en skiva bröd, pickles och tillbehör. Det är briscet (oxbringa), fläsksida och ribs. Gästerna väljer tillbehör som macaroni and cheese, potatissallad eller salsa.

– Vi serverar inte hamburgare eller pommes frites. Det finns inte på ett äkta smoke house i Texas, säger Ludvig Åström.

köttet serveras med en skiva bröd, pickles, syrad rödlök och makaroni and cheese.

Utsedd till Årets street food

Det började med en food truck. Ludvig Åström hade rest i USA och gjort research och drömde om att öppna ett ställe i Stockholm. Food trucken gick bra, han snackade ihop sig med Niklas Elshazly och de bestämde sig för att tillsammans öppna en restaurang. När lokalen i Årsta industriområde dök kändes det klockrent.

– Vi ville ha precis det här, vi kommer aldrig att flytta in till stan, säger Niklas Elshazly.

De öppnade i somras och har redan blivit otroligt populära. Nu har de utsetts till årets street food i årets Fast food awards.

– Det känns helt fantastiskt. Vi är lite chockade faktiskt, vi har ju inte haft öppet så länge. Men det känns väldigt roligt. Det enda är att vi är lite oroliga över att alla som vill komma hit inte ska få plats, säger Niklas Elshazly.

En normal dag har de omkring 70 lunchgäster. Framåt våren ska de fortsätta att öppet på helgerna. De prövade att ha öppet i lördags och då kom 150 personer och var kö utanför.

Micke Löfdahl och Micke Eliasson jobbar i området och är här för första gången. 

Gästerna hittar hit genom rekommendationer från vänner och bekanta.

– Vi har många stammisar. När det är någon ny gäst ser man honom ofta veckan därpå tillsammans med en kompis, och sedan ser man kompisen med ytterligare en ny person, säger Niklas Elshazly.

”97 procent av gästerna är män”

Tittar man sig omkring i den lilla lokalen är det bara män.

– Jag skulle uppskatta att vi har 97 procent män. Det är ju på grund av läget, det är många industrier här omkring där det är många män som arbetar. När vi haft helgöppet kommer det hela familjer, säger Niklas Elshazly.

En del säger att de valt att jobba hemma bara för att kunna komma hit och äta lunch

Men det är inte bara folk som jobbar i området som hittar hit.

– Det kommer en hel del pappalediga Årstabor och en del säger att de valt att jobba hemma bara för att kunna komma hit och äta lunch. Men det är också affärsmän från stan som kommer i Teslor och BMW, säger Niklas Elshazly.