Sveriges bästa kublösare gör upp i helgen

Att lösa Rubiks kub på tio sekunder är inget ovanligt. I alla fall inte för deltagarna i SM. I helgen gör de upp på Östra gymnasiet i Skogås-Trångsund.

  • Publicerad 14:31, 30 nov 2015

Förra veckan slog 14-årige amerikanen Lucas Etter nytt världsrekord i Rubiks kub efter att ha löst det tredimensionella pusslet på 4,9 sekunder.

Riktigt så flinka fingrar har inte Ruben Andersson, men det är inte heller för att slå världsrekord som han ständigt promenerar runt med en kub i händerna.

– Jag blir lätt rastlös, då är det skönt att ha något att pilla med. Det hjälper mig att fokusera, säger 17-åringen som går på Östra gymnasiet, där SM-helgen väntar.

För ett och ett halvt år sedan löste Ruben Andersson sin första kub, och i helgen ställer han upp i sitt första Svenska mästerkap. Han tror sig inte ha någon chans att vinna, i stället är siktet lite lägre inställt: att undvika diskvalificering.

– Jag vill komma med på världsrankingen, och så vill jag kunna säga att jag varit med på SM, säger han.

SM-tävlingarna på Östra gymnasiet ser ut att få ett nytt deltagarrekord. Mellan 80 och 90 kubvridare väntas. I 18 olika grenar, bland annat en där man löser kuben med förbundna ögon, ska svenska mästare utses.

– Vi har gjort lite mer reklam i år. Det är många som inte varit med förut som anmält sig, säger medarrangören Sara Kantare.

Vilka är det som ställer upp och tävlar?

– Det är en överrepresentation av unga killar, från mellanstadieåldern upp till 30 år. Men det finns föräldrar och några få tjejer som ställer upp också, säger Sara Kantare.

Fakta

Minst 20 vridningar krävs

Rubiks kub är ett tredimensionellt mekaniskt pussel. Den finns olika storlekar och modeller, men den vanligaste kuben är 3x3x3 block stor.

En blandad kub går inte att lösa med färre än 20 vridningar.

Världsrekordet ligger på 4,904 sekunder och innehas av Lucas Etter.

Visa merVisa mindre