Sveriges bästa 14-åring

Det har varit ett bra år. Karolina Tilander är Sveriges bästa tennisspelare bland 14-åringarna. – Jag vill kunna försörja mig på tennisen. Många ger upp för lätt, men jag vet att jag måste jobba varje dag.

  • Publicerad 16:42, 8 sep 2014

Ambition. Det är vad det handlar om. Karolina Tilander har ambitioner, hon vet vad hon vill, och hon vet hur mycket hon måste satsa för att nå dit.

– Det finns dagar när det känns tufft och tungt och jag inte vill träna. Men när jag kommer till hallen och träningen börjar då släpper det där. Då blir det kul på riktigt.

Året som gått har varit fullt av tävlingar – och Karolina Tilander har vunnit varenda en i Sverige under året. Trots att framgångarna är många känns hon ödmjuk där hon sitter vid köksbordet i Vinsta. Att bli bäst, som var hennes vilja när Lokaltidningen Mitt i träffade henne för två år sedan, har hon fått en annan inställning till.

– Jag har växt till mig och lärt mig att det inte är så enkelt. Det är mycket jobb, men jag vill verkligen bli så bra som jag kan.

Hittills i år har hon samlat på sig 144 poäng i sin åldersklass. Nästa person på listan har 96 poäng. Och det var hennes framgångar som gjorde att hon nyligen tilldelades Stefan Edbergs stipendium.

– Det känns jättekul. Under året har det varit mycket slit, och nu har jag fått min belöning för att fortsätta satsa.

För stipendiepengarna, 15 000 kronor, planeras en resa till Florida i december och till den största tävlingen för juniorer: Junior Orange Bowl International tennis championship. ”Nya matcher, nya tävlingar, det längtar jag verkligen efter.”

För fastän tennisen tar tid och att resor gör att skolan blir lidande, så är hon medveten om att allt har sitt pris. Drivet fanns där men blev starkare för tre år sedan när hon förlorade sin mamma i cancer.

– Träningen har varit en hjälp, för mig blev det avkopplande att träna.

Hon tränar sex dagar i veckan, och spelar matcher med jämna mellanrum. Innan en match måste hon alltid lyssna på musik.

– Innan lyssnar jag på rapmusik. För då blir jag lugn och får samtidigt lite av den där arga tändningen.

När hon får frågan om hon kan bli arg på tennisbanan börjar Karolina Tilander skratta.

– Jag kan kasta racketen, jag blir så arg så att jag kokar på banan. Min tränare har sagt åt mig att jag måste hålla mig cool.

Hon spelar dubbel tillsammans med sin bästa kompis Lisa Zaar. Men när de spelar mot varandra blir det ”en riktig hatmatch”, säger Karolina Tilander.

– Efteråt behöver vi lugna ner oss i några timmar, sedan är vi kompisar igen.

Förutom rap och tennis så finns det ytterligare en sak som hon inte kan få nog av: Mat.

– Jag älskar kött. En riktigt nice köttbit, grillad och med amerikansk steksås till. Rap, tennis och kött. Får jag allt det så är det en helt perfekt dag för mig.

Fakta

Vill gå sin egen väg – som Zlatan

Namn: Karolina Tilander.

Ålder: 14 år.

Bor: Villa i Vinsta.

Bakgrund: Började spela som 7-åring i Järfälla TS.

Älskar: Rapmusik, tennis och kött. ”Till köttet ska det vara en speciell steksås, som vi skickar hit från USA”.

Förebilder: Rafael Nadal och Zlatan. ”Zlatan gick sin väg. Jag vill inte heller göra som andra.”

Aktuell: Fick nyligen Stefan Edbergs stipendium.

Visa merVisa mindre