STÅHEJ. "Det blir nog en hel del uppståndelse", gissar Dagny Carlsson. Foto: Leif Oldenburg

Sveriges äldsta bloggare fyller 107 år

I dag, den 8 maj, fyller landets äldsta bloggare Dagny Carlsson 107 år. Födelsedagen firar hon hemma i lägenheten i Huvudsta.

  • Publicerad 01:15, 8 maj 2019

Jag har stark benstomme. Och det beror på att jag dricker mycket mjölk.

FOTAS. Dagny Carlsson har blivit kändis. På Älvsjömässan var det många som ville ha en bild tillsammans med 107-åringen. Foto: Leif Oldenburg

Hon är just hemkommen från en paneldebatt på Åland på temat ”Man ska inte gamla till sig”, ett uttryck som hon själv myntat på sin blogg.

– Man ville ha dit mig för att jag skulle visas upp. Och så fick jag svara på en massa frågor.

Även om hörseln inte är som förr, följer hon med i debatten och dagshändelserna. Miljön är vår tids ödesfråga, anser hon.

– Det börjar bli riktigt allvarligt med klimatet. Miljön måste räddas till varje pris. Jag har bloggat om det men man måste ju skriva om annat också. Annars är det inget större fel på framtiden.

Trots sina 107 år känner hon sig i bra form.

– Jag har inte ont någonstans och det är ju bra.

I januari blev Dagny påkörd av en bilist hemma på Infanterigatan.

– Jag gick på trottoaren. Det var en flicksnärta som satt vid ratten. Hon hade väl fullt upp med att titta i sin mobil, antar jag.

Dagny kastades över motorhuven och slog ner i asfalten. Hon fick hjälp hem, men värken ville inte gå över så till sist blev det ambulans till sjukhus.

– Jag hade lite skråmor på armbågen och huvudet. Och så tvingades jag gipsa handen. Men jag var snart hemma igen.

I dag är det bara lillfingret på vänster hand som krånglar lite. Dagny har sin egen teori om varför hon klarade olyckan så bra.

– Jag har stark benstomme. Och det beror på att jag dricker mycket mjölk. Man säger att det inte ska vara bra men det tror jag inte på.

Dagen innan födelsedagen tillbringade Dagny Carlsson på Älvsjömässan där SM i Ung Företagsamhet avgjordes. Hon är ansiktet utåt för projektet ”Ung och gammal”.

I dag på bemärkelsedagen lär det bli trångt i fyrarummaren hemma på Infanterigatan.

– Det blir säkert uppståndelse. Men jag har släktingar från Småland som kommer upp och hjälper till.

Annars klarar hon sig utmärkt på egen hand.

– En släkting prackade på mig hemtjänst. Egentligen vet jag inte vad jag ska ha den till. Men man får inte vara tjurskallig, säger Dagny och ler.

PROJEKT. Dagny Carlsson är ansiktet utåt för projektet "Ung & Gammal". Foto: Leif Oldenburg

Föddes i Kristianstad

Dagny Carlsson föddes den 8 maj 1912 i Kristianstad. Hon utbildade sig på ett textilinstitut i Norrköping och arbetade sedan bland annat som arbetsledare på en korsettfabrik i Sundbyberg.

Vid 99 års ålder gick hon en datakurs och som 100-åring började Dagny Carlsson blogga under signaturen ”Bojan”. Sidan har under sju år haft drygt 3,5 miljoner besök.

För 57 år sedan, 1962, flyttade hon till  en fyrarummare på Infanterigatan i Huvudsta. Där bor hon kvar än i dag.

Visa merVisa mindre