Örjan Kihlström, här med hästen Merry Broline. Foto: Mostphotos

Svenska Propulsion segertippad i Elitloppet

I dag smygstartar Elitloppshelgen på Solvalla som kulminerar med final på söndag. Franska hingsten Bold Eagle är tillbaka för revansch och utmanar svenska Europarekordhållaren Propulsion om den prestigefyllda segern.

  • Publicerad 14:47, 25 maj 2018

Franska Bold Eagle är en av världens bästa travhästar. I fjol gjorde hingsten Elitloppsdebut och orsakade då stor uppståndelse när han vann försöket på den snabbaste Elitloppstiden någonsin (1.08,4).

– Han gjorde det dessutom utvändigt ledande häst, så han fick en väldigt tuff löpning men var förkrossande bra. Många här säger att det är det absolut häftigaste de sett på en travbana, säger Markus Myron, marknads- och kommunikationschef på Solvalla.

Tre hästar gör upp om segern

Storfavoritens krafter sinade dock i finalen och slutade som fyra bakom segraren Björn Goop med tioårige Timoko. Nu är fransosen tillbaka på Solvalla och anses av många vara den främste utmanaren till Europarekordhållaren (1.08,1) Propulsion med kusken Örjan Kihlström.

– Framförallt fransoserna tror att han kommer ta revansch och bara vinna det här. Jag tror att det blir en uppgörelse mellan han, Propulsion och Ringostarr Treb, en italiensk häst, säger Markus Myron.

Rusning till bästa platserna

Många vill vara på plats när ett av världens mest prestigefyllda lopp avgörs på Solvalla. Elitloppshelgen lockar drygt 60 000 besökare – och många är de som vill se årets finaldrabbning från klassiska E-läktaren.

– Entréerna öppnar redan 08.45 och då brukar det vara total rusning för att komma åt de bästa platserna. Men även om man inte är här så tidigt så får du alltid bra platser, säger Markus Myron.

Finalen startar klockan 17.38 och distansen är 1 609 meter. Segraren reser hem tre miljoner kronor rikare.

 

Fakta

Så tippar de svenska kändisarna

Maria Akraka: Propulsion
Peter Forsberg: Propulsion
Alexander Bard: Propulsion
Jessica Almenäs: Pastore Bob
Mats Sundin: Propulsion
Patric Hörnqvist: Bold Eagle
Glenn Strömberg: Propulsion
Åsa Elmroth: Maori Time
Charles ”Challe” Berglund: Ringostarr Treb

Källa: Markus Myron, marknads- och kommunikationschef på Solvalla