Shagi Kashefi med Caspian 6 månader och Vivian Tse med Sigrid 5 månader är några av dem som kommit till träffen. Foto: Christian Lärk

Svenska med baby har startat i Skärholmen

Nu kan du lära dig svenska och samtidigt få nya vänner på Skärholmens bibliotek. Svenska med baby har kommit till området. – Jag vill lära mig prata mer, säger Duoa Allouh från Vårberg.

  • Publicerad 05:00, 25 feb 2020

På en matta på golvet sitter fem mammor och deras bebisar. De är här för att lära sig eller lära ut svenska. Men också för att dela med sig av erfarenheter, sjunga, läsa sagor, prata och fika.

Vivian Tse har kanadensiskt-kinesiskt ursprung och bor i Hägersten. Hon är på träffen med sin 5 månader gamla dotter Sigrid och har tidigare varit på Svenska med babys träffar i både Skarpnäck och Rågsved. En stor och viktig del av träffarna är det sociala.

– Man måste komma ut och umgås med folk. Det bästa är att man får dela erfarenheter, inget ämne är tabu och man kan fråga om vad som helst, säger hon.

Det bästa är att man får dela erfarenheter

Vivian Tse

Förutom att lära sig svenska hoppas hon få nya vänner.

– Det vore kul om man kunde lära känna några som man träffade även utanför biblioteket, säger hon.

Shagi och Rita drivs av viljan att hjälpa till

Ledare för dagens träff är Shagi Kashefi med sonen Caspian 6 månader och Rita Grunding med sonen Peter 4 månader. Shagi Kashefi är språklärare och har en stark vilja att hjälpa andra som inte kan svenska. Och hon tycker det här är ett perfekt tillfälle att går göra det när hon själv är föräldraledig.

Även Rita Grunding är lärare och bor i grannstadsdelen Västertorp.

– Jag är frustrerad över att det är så uppdelat mellan stadsdelarna. Jag vill lära känna människor och tycker att det här är en bra grej. Och även om man är född i Sverige och har sin familj här så kan det kännas ganska ensamt när man är föräldraledig. Jag tror att många känner igen sig i det, säger hon.

Shagi Kashefi, med Caspian 6 månader, Vivianne Tse med Sigrid 5 månader, Greta Askegård med Francis 8 månader och Rita Grunding med Peter 4 månader.

Olika teman vid varje träff

Varje träff har ett tema, dagens är förskola. Under träffen diskuteras hur man ska välja förskola och vad som är viktigt att tänka på när man väljer förskola.

Samtliga mammor på träffen tycker att förskolan ska ligga nära där man bor, att barngrupperna är små, pedagogerna är många och att förskolan är en trygg plats där man jobbar mycket med sampel och hur man är mot varandra. Någon tycker också att maten är extra viktig, en annan att förskolan är mycket utomhus.

– Första gången vi hade träff kom det upp att någon inte visste att man skulle ställa sig i förskolekö när barnet är sex månader, säger Shagi Kashefi.

Sedan är det dags för fika. Mycket av samtalen handlar om praktiska råd, vilken slags blöjor man ska har, var man kan träna och ta med sig barn och var man kan hitta aktiviter med barn som är gratis eller inte kostar så mycket.

Doua Allouh med sonen Mohammed 1 år 9 månader från Vårberg.

Efter fikat är det dags för sångstund och sagor.

Duoa Allouh bor i Vårberg men kommer från Syrien. Idag är första gången hon besöker Svenska med baby tillsammans med sonen Mohammed 1 år och 9 månader. Det har ett läkarbesök inplanerat och hinner inte vara med på hela träffen, men nästa vecka vill de komma tillbaka igen.

– Jag kan inte så mycket svenska och vill lära mig mer, säger hon.

Fakta

Så funkar Svenska med baby

Svenska med baby hålls i Skärholmens bibliotek varje tisdag klockan 13 till 14.30

Ingen föranmälan krävs det är bara att dyka upp.

Träffarna vänder sig både till dem som vill lära sig och dem som vill lära ut svenska.

I Skärholmen finns fem ledare som själva är föräldralediga. De har alla olika bakgrund men en av dem pratar arabiska.

Träffarna vänder sig både till kvinnor och män.

Varje träff har ett tema. Det kan vara sådant som sömn, föräldraskap. jämställdhet, jobb och karriär.

Visa merVisa mindre