Kyrkoherde Micke Åsman.

Svenska kyrkan satsar när restriktionerna lättar

Svenska kyrkan i Sundbyberg är måna om församlingsborna och bjuder i sommar in till musikkvällar och dop i trädgårdar för att ta hand om det uppdämda behovet som uppstått under pandemin.

  • Publicerad 01:15, 14 jun 2021

Kyrkoherde Micke Åsman är mån om att de ska finnas där för församlingsborna, och inte tvärtom.

– Vi kan ha dop i privata trädgårdar, men också i trädgårdarna vid kyrkorna. Dessutom kommer vi att ha drop-in-dop och både Sundbybergs kyrka och Duvbo kyrka kommer att vara öppna för dop, säger han.

Fortfarande restriktioner

I söndags öppnade Sundbybergs kyrka första gudstjänsten efter lättade restriktioner. Det kom inte fler än ett vanligt år.

– Det kom runt 30-40 personer. Det är en bra tid att öppna upp, eftersom det alltid är färre som kommer på sommaren, säger Elsa Moraeus, präst Sundbybergs församling.

De har fortfarande anpassningar i kyrkan.

– Vi har måttband på bänkarna för att hålla avstånd och man får gå in först en kvart innan ceremonin för att vi ska kunna hjälpa till att undvika trängsel, säger Elsa Moraeus.

Många har farit illa

Kyrkogårdschef Christer Larsson är glad över att restriktionerna har lättat, så att fler kan få snabbare hjälp att komma vidare i sorgearbetet.

– I början av pandemin väntade många med begravningarna för att fler skulle kunna delta. När man insåg att pandemin skulle hålla i sig så genomförde många begravningarna ändå, säger han.

Fler vill prata

Generellt sätt har det varit en ökad efterfrågan på samtal under hela pandemin, många har farit illa, enligt Micke Åsman. Möjlighet till samtal har funnits hela tiden och kommer att fortsätta på samma sätt framåt.

– Men det är fantastiskt att vi öppnar upp. Många, inklusive jag själv, har tyckt att det har varit ansträngande att inte träffas i verkligheten under pandemin, säger Micke Åsman.

Så har restriktionerna påverkat Svenska kyrkan

Från och med 1 juni har restriktionerna för antal besökare lättat för till exempel dop, vigsel och begravningar.

Grundreglerna gäller fortfarande, det vill säga max 8 deltagare exklusive personal, och 20 deltagare exklusive personal vid begravningsgudstjänster. Däremot kan man från 1 juni vara fler om man har anvisad plats eller är utomhus.

Man får vara 50 deltagare vid tillställningar inomhus med anvisad sittplats och då man kan hålla avstånd i lokalen.

Man får vara 100 deltagare vid tillställningar utomhus utan anvisad sittplats.

Man får vara 500 deltagare vid tillställningar utomhus med anvisad sittplats.

Dessutom kan kyrkan efter 1 juni genomföra fysiska träffar för barn och unga födda 2002 eller senare.

Om smittan ökar så kan Folkhälsomyndigheten besluta om ett lägre antal deltagare, i samråd med regionen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Olivia hedrar sin avlidna mamma med turnering

Nyheter I helgen hålls Maja Memorial på Veddestavallen I helgen anordnas fotbollsturneringen "Maja Memorial" på Veddestavallen i Järfälla. Bakom turneringen står Bele Barkarby-målvakten och Sundbybergsbon Olivia Waller som vill hedra sin mamma som gick...torsdag 5/8 19:00

BILDEXTRA: De har Solnas och Sundbybergs vackraste balkonger

Nyheter Tävling. Jämn kamp när finaste balkongen skulle utses – stort tack för alla bidrag! Blommor, odling, snygg belysning eller kanske magisk utsikt? Hur ser det ut på din balkong – det ville vi veta, så vi bad er skicka in bilder på era balkonger i Solna och Sundbyberg. Och bilderna...onsdag 4/8 5:00

Efter butiksdöden – Så ska stan förbli levande

Nyheter Förebild: Hökarängen vände från vakanser till vimmel I en levande stad behövs det levande bottenvåningar. Men när tusentals butiker försvinner måste länets fastighets­ägare tänka om för att kunna fylla sina lokaler med något annat. "Brun papp i...lördag 31/7 5:00