Kyrkoherde Micke Åsman är mån om att de ska finnas där för församlingsborna, och inte tvärtom.

– Vi kan ha dop i privata trädgårdar, men också i trädgårdarna vid kyrkorna. Dessutom kommer vi att ha drop-in-dop och både Sundbybergs kyrka och Duvbo kyrka kommer att vara öppna för dop, säger han.

Fortfarande restriktioner

I söndags öppnade Sundbybergs kyrka första gudstjänsten efter lättade restriktioner. Det kom inte fler än ett vanligt år.

– Det kom runt 30-40 personer. Det är en bra tid att öppna upp, eftersom det alltid är färre som kommer på sommaren, säger Elsa Moraeus, präst Sundbybergs församling.

De har fortfarande anpassningar i kyrkan.

– Vi har måttband på bänkarna för att hålla avstånd och man får gå in först en kvart innan ceremonin för att vi ska kunna hjälpa till att undvika trängsel, säger Elsa Moraeus.

Många har farit illa

Kyrkogårdschef Christer Larsson är glad över att restriktionerna har lättat, så att fler kan få snabbare hjälp att komma vidare i sorgearbetet.

– I början av pandemin väntade många med begravningarna för att fler skulle kunna delta. När man insåg att pandemin skulle hålla i sig så genomförde många begravningarna ändå, säger han.

Fler vill prata

Generellt sätt har det varit en ökad efterfrågan på samtal under hela pandemin, många har farit illa, enligt Micke Åsman. Möjlighet till samtal har funnits hela tiden och kommer att fortsätta på samma sätt framåt.

– Men det är fantastiskt att vi öppnar upp. Många, inklusive jag själv, har tyckt att det har varit ansträngande att inte träffas i verkligheten under pandemin, säger Micke Åsman.