Matchmaker. Moa Kiander, projektledare på Kompis Sverige i Stockholm.

Svenska kompisar sökes: "Det är nu de som kom under flyktingkrisen ska börja livet här"

Under flyktingkrisen för två år sedan var intresset stort från svenskar få en ny vän genom Kompis Sverige. Men nu står många nyanlända i kö för att få en svensk kompis. Nu efterlyser organisationen fler svenskar.

  • Publicerad 12:25, 13 okt 2017

Kompis Sverige startade på i Botkyrka för fyra år sedan. Sedan dess har de kompismatchat 500 nya svenskar med etablerade svenskar.

Men på senare tid har engagemanget svalnat.

– Under flyktingkrisen 2015 och 2016 ville många engagera sig, vi kunde inte matcha alla som hörde av sig. Nu väntar många, framför allt män mellan 18 och 40 år, på att få en svensk kompis. Många som kom då ska börja livet här och behöver utöka sina kontaktnät och öva sin svenska.

Den som vill ha en ny vän fyller i ett formulär om vem man är, ålder, kön, intressen och livssituation. Man får ett kompisförslag och går sen på en första träff med andra nya kompispar.

– Efter det får man fortsätta ses när, hur och var man vill. Vi har aktiviteter som är gratis att gå på för kompisar. Sen följer vi upp efter tio veckor för att se hur det går, säger Moa Kiander.

Just nu söker man särskilt etablerade killar och män 16 till 40 år.

Varför behövs ni?

– Vi är segregerade idag i Stockholm, vi bor och umgås ofta med folk som är som oss. Vi har inga naturliga platser där vi möts. Ett nytt samhälle tar form och vi alla måste integrera oss med det samhället, bryta språkbarriärer och fördomar om varandra, säger Moa Kiander, projektledare på Kompis Sverige i Stockholm.

Kompis Sverige har matchat kompisar sedan 2013. De matchar etablerade svenskar med nyanlända eller personer som bott en längre tid i Sverige men inte etablerat sig.

De samarbetar med SFI i kommuner. En nyanländ måste bo i en kommun som samarbetar med organisationen. En etablerad svensk behöver inte det.

I Sverige har 100 000 matchats sedan starten. Man matchas efter kön, ålder och intressen. För unga finns Kompis Ungdom.

Mer info: kompissverige.se.

Visa merVisa mindre