Emmanuel Safar har stått på torget i Mörby centrum i över tio år och sålt jordgubbar. Foto: Andreas Ekström

Svenska jordgubbarna snart slut i Mörby

Midsommarafton närmar sig. Därmed ska det ätas jordgubbar. Men årets varma vår har lett till att jordgubbarna har mognat samtidigt, enligt Mörby centrums jordgubbshandlare Emmanuel Safar.

  • Publicerad 10:27, 20 jun 2018

Jordgubbarnas högtid nummer ett närmar sig med stormsteg- Midsommarafton. I Mörby centrum har jordgubbsförsäljningen inte riktigt tagit fart än, trots det fina vädret.

– Än så länge har det inte riktigt kommit igång. Men ju närmre midsommarafton vi kommer desto mer ökar försäljningen, säger jordgubbshandlaren Emmanuel Safar.

Den varma våren har gjort att en del jordgubbsodlingar har drabbats av torka. Emmanuel Safar har märkt av det, eftersom jordgubbarna har mognat samtidigt.

–  Normalt mognar jordgubbarna efter hand under sommaren. Det här har gjort att den säsongen för svenska jordgubbar har blivit betydligt kortare. Jag kommer få in ta utländska bär istället och då blir det dyrare, säger jordgubbshandlaren.

Han har sålt jordgubbar sedan 80-talet och på torget i Mörby i över tio år och han har fått en del stammisar under de här åren.

– Det är alltid kul, folk stannar och pratar en stund. Det är trevligt, man börjar känna igen en hel del, säger han.

Mia Lovehed har redan ätit en hel del jordgubbar i år. Foto: Andreas Ekström

Mia Lovehed, 33 år från Danderyd, tycker att årets jordgubbar är goda, men säger precis som Emmanuel Safar att de mognar lite snabbt.

– Jordgubbarna är söta. Man kan inte köpa så många åt gången tyvärr, de blir dåliga snabbt. Jag tror att värmen har påskyndat mognadsprocessen, säger Mia Lovehed.

Är det viktigt att ha jordgubbar på midsommarafton?

– Ja, de är jätteviktiga! I år ska vi göra en pavlova till efterrätt och den ska toppas med jordgubbar.