Svenska bostäder säljer Tempolokalen i Husby till Hembla

Den tomma, före detta Tempolokalen har i drygt två år stått tom och ödslig i Husby. Men nu ska Svenska bostäder sälja fastigheten – och Hembla ska bygga lägenheter där istället.

  • Publicerad 17:03, 2 dec 2019

I ungefär 2,5 år har Tempos gamla lokal i Husby stått tom. Men under måndagen skrev Svenska bostäder på ett kontrakt som innebär att Hembla kommer köpa fastigheten.

Tanken är att gamla Tempolokalen ska rivas – och att bostadshus ska ersätta den.

– Lokalen ligger inom ett område där intilliggande hus ägs av Hembla och vi kände att det skulle bli konstigt om vi skulle riva den och bygga ett eget bostadshus där. Utan det blir bättre om Hembla bygger hus där, säger Joakim Larsson (M), ordförande i Svenska bostäders styrelse.

Vill återinvestera i Husby

Hur långt fram i tiden det ligger innan det nya bostadshuset är på plats är i dag är ännu svårt att säga enligt Joakim Larsson. Men han tror att det här är bra för Husbyborna.

– Vi är i ett tidigt skede i processen. Av affärsmässiga skäl kan vi inte uttala oss om priset för fastigheten, men det är marknadsmässig. Vi kommer kunna återinvestera dessa pengar i Husby och dessutom får vi bort en tom lokal som skapar otrygghet, säger han.

Det pågår just nu ett planarbete för att kunna bygga fler bostäder i Husby. Det är just nu ute på remiss och föreslår att  ett bostadshus i fem våningar ska byggas på platsen.

Joakim Larsson (M), Stadsbyggnadsborgarråd och orförande i Svenska bostäder. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Blir torg

I väntan på att planen om att bygga bostäder går igenom ska Tempobyggnaden rivas och platsen ska bli ett tog.

– Det kommer bli en plats för torgbildning där till exempel food trucks kan ställas upp. Det är en fin plats som har varit väldigt öde på grund av den tomma lokalen. Det tycker jag är väldigt synd, säger Joakim Larsson.