Svenonius vill lösa NKS-avtal i förtid

Landstingets högste politiker, Irene Svenonius (M), vill att landstinget ska lösa driftsavtalet om Nya Karolinska i förtid. Det säger hon till Fastighetsvärlden.

  • Publicerad 16:13, 16 maj 2018

Drift och underhåll av Nya Karolinska i Solna sköts av bolaget SHP, Swedish Hospital Partners. Det är ett företag som bildades i samband med bygget av NKS och som ägs av Skanska och Innisfree – de två bolag som byggt och finansierat NKS.

Den styrande majoriteten i landstinget har tidigare varit skeptiska till att riva upp det fleråriga driftsavtal som landstinget har med SHP. Politikerna har varit osäkra på om det är ekonomiskt lönsamt att lösa avtalet, som annars löper till år 2040, i förtid.

När Alliansen i landstinget för några veckor sedan presenterade en rad åtgärder för Karolinska universitetssjukhuset fanns punkten om att se över avtalet med SHP med.

På onsdagen gav Irene Svenonius fler besked i frågan:

– Vi vill förvärva så snabbt som möjligt. Alltså under förutsättning att det blir en bra affär. Jag hoppas att vi kan börja diskutera under hösten. Jag vill gärna ha kontroll över de fastigheter där landstinget är huvudhyresgäst, säger Irene Svenonius (M) till tidningen Fastighetsvärlden.