Aida Hadzialic (S) och Irene Svenonius (M) är inte överens om regeringens budgetförslag inför 2020. Foto: Mitt i

Svenonius (M) sågar nya budgeten – ironi tycker Hadzialic (S)

Höstbudgeten är sämre för sjukvården, sämre för kollektivtrafiken och sämre för stockholmarna menar finansregionrådet Irene Svenonius (M). Snarare tvärtom tycker oppositionsrådet Aida Hadzialic (S). – Det är ironi att moderaterna tycker att det är regeringen som förstör Stockholmsregionens ekonomi, säger hon.

  • Publicerad 18:56, 18 sep 2019

En budget som inte tar hand om de svåra samhällsproblemen. Så kommenterar Irene Svenonius (M) finansregionsråd regeringens budgetproposition som släpptes under onsdagen.

– Den bortser från den utbredda gängkriminaliteten i Stockholm och tar heller inte höjd för att Sverige går in i en lågkonjuktur, säger hon.

Gjort vinst på lyan? Nu kan fler skjuta upp skatten

Enligt budgetförslaget införs utvecklingstid, tidigare omnämnt som friår. Det innebär att man kan vara ledig från sitt jobb i max ett år, medan en arbetslös person vikarierar. Felprioriterat, menar finansregionrådet.

– Att människor får betalt för att inte arbeta istället för att ge tillskott till polisen för att få bukt med kriminaliteten betyder att regeringen inte har insett situationen. Samtidigt förlorar oskyldiga människor sina liv, säger Irene Svenonius och syftar på den senaste tidens skjutningar i Stockholm.

Irene Svenonius (M), finansborgarråd.

”Tufft för vården och kollektivtrafiken”

Landets 21 regioner får i den nya budgeten 1,5 miljarder extra för att minska brister i välfärden. Men det kommunala utjämningssystemet, där rikare regioner ger till fattigare, kommer att göra så att Stockholm går back, menar Irene Svenonius (M).

– Jag noterar att staten ur egen kassa ska skicka 1,5 nya miljarder till regionerna. I praktiken så kommer region Stockholms ökade kostnader på 1,6 miljarder ge mer till sjukvården i resten av landet än vad regeringen gör. Vi hade hoppats att staten skulle ta över den ökade utjämningen i den egna budgeten. Nu kommer vi istället att tappa de pengarna. Det blir tufft när vi ska värna kollektivtrafiken och vården, säger hon.

”Det är ironi”

Men den ohållbara ekonomiska situationen som Stockholmsregionen nu hamnat i är snarare självförvållad menar det oppositionsrådet Aida Hadzialic (S).

– Det är ironi att moderaterna tycker att det är regeringen som förstör Stockholmsregionens ekonomi, säger hon.

Aida Hadzialic (S), oppositionsråd.

Budgeten ska öka välfärden

Enligt Aida Hadzialic har Stockholmsregionen de bästa ekonomiska förutsättningarna i landet och borde därför kunna erbjuda landets bästa välfärd. Men moderaternas politik har lett till en rad brister i regions sjukvård.

Höstbudgeten är ett sätt att sanera de ekonomiska förutsättningarna och reparera hålen som moderaterna skapat, menar Hadzialic.

– Stockholmarna får betala i dubbel bemärkelse för moderaternas slöseri – både i pengar och i dålig vård. Regeringens budget har som ambition att öka välfärden i hela landet, säger Aida Hadzialic.

Texten har uppdaterats.