Irene Svenonius är aktuell med en ny debattbok om vården i Sverige. Foto: Stefan Källstigen

Svenonius i intervju: ”Nya Karolinska ett politiskt misslyckande”

Politikerna har ansvar för situationen på NKS, Nya Karolinska sjukhuset. Det medger Irene Svenonius (M) i en intervju i SVD om sin nya debattbok. ”Misstag att inte involvera dem som jobbade där”.

  • Publicerad 18:56, 15 nov 2019

Finansregionrådet Irene Svenonius (M), kom på fredagen ut med en bok där hon skriver om sjukvårdens problem och hur hon tror att dessa skulle kunna lösas. Boken heter: ”Jag vill avskaffa mig själv”. Hon berättar om boken i Svenska Dagbladet.

– Politiker ska sätta upp övergripande mål men inte ha åsikter om hur vården ska utformas. I dag toppstyr och detaljstyr politiker och höga tjänstemän vården utan att personalen tillfrågas, säger hon till tidningen på frågan om den politiska styrningen är en del av vårdens problem.

Personalen involverades inte

I intervjun medger hon också att det finns ett ”gammalt politiskt ansvar” för den svåra sits som Karolinska sjukhuset nu befinner sig i.

– Den politiska nivån, den högsta tjänstemannanivån och ledningen på Karolinska Institutet krokade arm och bestämde att bygga ett sjukhus utan att involvera dem som jobbade där. Det var ett stort misstag, så borde man inte ha gjort, säger hon till SVD.

Hon säger också att finansieringslösningen med OPS (Offentlig-Privat-Samverka) gjorde att sjukhuset blev dyrare.

Om sitt eget ansvar säger hon att politiken eventuellt borde ha klivit in tidigare i den krisande verksamheten.

– Jag tog ansvar när vi i maj 2018 såg att ekonomin var på väg åt fel håll och bytte ut styrelsen på Karolinska, säger hon till SVD.

Vården – ett nationellt ansvar

För sjukvårdens del vill Svenonius att den ska beställas på nationell nivå och inte från 21 regioner som idag. Det är på det som titeln på hennes bok anspelar. Hon menar att staten eller en obligatorisk försäkringslösning borde ta över finansiering av sjukvården.