Sven Thorgren kom tillbaka efter krasch och tog brons i X-Games

Sollentunakillen Sven Thorgren bärgade ett brons i prestigefyllda X-Games i Aspen i USA i helgen – och detta trots att han kraschade i första åket och stod över det andra.

  • Publicerad 15:10, 24 jan 2022

Jag är väldigt stolt över att jag kunde komma tillbaka.

Den 27-årige snowboardstjärnan som kör för Sollentuna SLK gjorde en miss i första åket och kraschade, men lyckades ta sig ner på egna ben.

Efter kraschen valde han att stå över åk nummer två men lyckades mot alla odds genomföra ett bra tredje åk och ett urstarkt fjärde – som gav honom en tredjeplats.

– Jag är väldigt stolt över att jag kunde komma tillbaka och sätta framför allt frontside trippeln efter att ha kraschat på den, säger Sven Thorgren till Svenska Skidförbundets hemsida.

Inför fjärde åket låg Thorgren en bit från pallen, men topplaceringarna kastades om i sista stund.

– Det kändes som det var en liten förbannelse som lossnade, för just det tricket jag kraschade på har varit jobbigt. Det var så skönt att bevisa att trots att jag tog en krasch på exakt det tricket så kom jag tillbaka och satte det riktigt bra, säger Sven Thorgren.

OS-laddar i Kläppen

Bara några timmar senare var det dags för big air. Mörkret hade lagt sig och lamporna lyste över det stora big air-hoppet. Men kraschen i slopestyle hade tagit mycket energi, så Sven Thorgren klev av tävlingen efter tre åk och fick nöja sig med en sjundeplats.

– Det är moget av honom att ta det beslutet under pågående tävling, säger snowboardlandslagets förbundskapten Jocke Hammar.

Sven Thorgren började åka i Väsjöbacken som liten och slog senare igenom inför OS i Sotji 2014 då han slutade fyra när slopestyle gjorde debut på OS-programmet. Året därpå blev tog han som första svenska snowboardåkare medalj i X-Games då han tog brons i slopestyle, och 2017 tog han guld i slopestyle i X-Games.

Nu väntar lite vila innan snowboardlandslaget ska samlas i Kläppen, dit Sven Thorgren flyttade från Monaco för några år sedan, för att ladda upp inför kommande OS i Peking där Thorgren är ett medaljhopp i både slopestyle och big air.

Tävlar i OS den 6 och 14 februari

Sven Thorgren har nu tagit hem åtta medaljer i X-Games (ett guld, två silver och fem brons).

Inbjudningstävlingen X-games brukar kallas extremsporternas eget OS, men många av grenarna i tävlingen finns numera också med på ”riktiga” OS, som slopestyle (trick på räcken och hopp) och big air (trick i ett stort hopp) i både snowboard och freeskiing.

OS i Peking inleds den 2 februari. Sven Thorgren tävlar i slopestyle den 6 februari (final den 7 februari) och i big air den 14 februari (final den 15 februari).

I OS-truppen finns även 30-årige Henrik Harlaut med, också han från Sollentuna och med många timmar i Väsjöbacken bakom sig. Harlaut är freesyleskidåkare och har bland annat ett VM-silver och åtta guld och tre silver i X-Games på meritlistan.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46

Malmparkens dag firas i dagarna två

Nyheter Syftet är att skapa ökad framtidstro och trygghet På lördag och söndag, den 28 och 29 maj, är det dags för Malmparkens dag i Tureberg.tisdag 24/5 7:12

Två pojkar döms för förnedrande rån

Nyheter Hotade drabbad tonåring till livet En tonåring blev slagen, sparkad och hotad då han rånades av två jämnåriga pojkar i Rotebro i november 2020. Rånet hade dessutom förnedrande inslag och filmades av gärningsmännen. Nu har de båda...måndag 23/5 15:21