”Svek mot väljarna och borgerlig politik”

Fredrik Saweståhl (M) kommenterar gårdagens besked om ett nytt styre. – Vi och många med oss är väldigt besvikna på det här som bara kan betecknas som ett svek mot väljarna och mot borgerlig politik, skriver han.

  • Publicerad 09:36, 24 okt 2018

Fredrik Saweståhl (M), nuvarande kommunstyrelsens ordförande, uttalar sig på Moderaterna i Tyresös hemsida och Facebooksida om gårdagens besked från Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna som bildar det nya styret.

”I Tyresö har vi haft ett framgångsrikt borgerligt samarbete i många decennier och vi har tillsammans tagit ansvar för att leda kommunen de senaste 20 åren. Det kastas nu bort av ett parti”, skriver han bland annat.

Han konstaterar att Moderaterna nu kommer att bli ett oppositionsparti. ”Vi kommer att vara en tuff och tydlig opposition och med skärpa och passion driva moderat och borgerlig politik fullt ut med all vår kraft”, skriver han.

Förvånad och besviken

Fredrik Saweståhl säger att det var med stor förvåning och besvikelse som Moderaterna på tisdagsmorgonen fick beskedet från Liberalerna. Han kallar det  ”ett maktövertagande det saknas väljarstöd och legimitet för”.

Han skriver att den nuvarande Alliansen har haft samtal med Miljöpartiet för att försöka få till en majoritet, som Lokaltidningen Mitt i Tyresö tidigare har skrivit om. När Miljöpartiets medlemmar beslutade att inte gå vidare var Moderaterna fortfarande övertygande om att Alliansen skulle bilda ett minoritetsstyre.

Han pekar på att styret med L, MP och S har färre mandat än vad de nuvarande Allianspartierna skulle ha och menar att Liberalerna på det här sätt låter Vänsterpartiet få ”makt och vetorätt i Tyresö”.

”Vi välkomnar alla väljare som är borgerliga och som kastade bort sin röst på Liberalerna att engagera sig i vårt parti”, skriver han.

Här kan du läsa uttalandet i sin helhet.

Gemensamt uttalande

Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna kom på onsdagsmorgonen med ett gemensamt uttalande. De kallar beskedet tungt och beklagligt.

Det kan bara beskrivas som ett mycket stort svek mot väljarna i Tyresö och mest mot de Tyresöbor som röstade på Liberalerna”, skriver de i brevet som är undertecknat Fredrik Saweståhl (M), Ulrica Riis-Pedersen (C) och Anna Lund (KD).

De avslutar med:

Vi kommer att driva tydlig oppositionspolitik med målet att åter få på plats borgerlig politik och ett riktigt borgerligt styre i Tyresö så snart som möjligt och det senast vid nästa val.”