Sveavägens almar vissnar igen

Vad är det som händer med träden på Sveavägen? Trots flera åtgärder har flera av de nyplanterade almarna vissnat. – Staden måste ta tag i problemet, säger Per Gestblom som bott på gatan i 40 år.

  • Publicerad 06:24, 28 jun 2018

Sveavägens almar är stressade. Träden har tidigare dött på grund av dåliga växtbäddar och flera av dem har huggits ned av staden.

Och problemen fortsätter. När Mitt i besöker gatan tillsammans med Vasastadsbon Per Gestblom kan vi räkna till minst en handfull nästan helt döda träd. Flera av grenarna är kala och löven på ett flertal träd har vissnat.

– Jag blir så sorgsen när jag ser det. Även de gamla träden mår dåligt, säger han.

”Jag blir sorgsen när jag ser det”, säger Per Gestblom som bott på Sveavägen sedan 80-talet. Foto: Ida Persson

Han har följt problemen med Sveavägens almar i flera år och har reagerat på att vissa av de nedhuggna träden inte har ersätts.

– Jag gick här för några dagar sedan och räknade till 35 igenasfalterade planteringar. Det är som en stenöken på vissa ställen.

”Lever ett utsatt liv”

Vid flera tillfällen har han kontaktat staden för att få svar på vad som händer, men han upplever att han inte får svar.

– Det är verkligen inte första året som det ser ut så här men ingenting händer. Staden måste ta tag i problemet.

Nu har trafikkontoret gjort en inventering längs gatan. Och det verkar vara växtbäddarna som är problemet även den här gången. Men träden kan också ha påverkats av de senaste månadernas värmebölja och torka, menar trafikkontorets pressansvarige Ola Eriksson.

– Det är vattenbrist och dåliga markförhållanden på Sveavägen och träden lever ett utsatt liv här. En hel del rötter blev avgrävda när man anlade cykelbanor på 90-talet och sedan dess har det gjorts fler arbeten som inte har påverkat träden positivt, säger han.

Förra året höggs flera almar ned längs Sveavägen. Nu kan det vara dags igen. Foto: Ida Persson.

Ska få ny jord

Efter inventeringen väntar en ny bedömning. Om de vissna träden inte hämtat sig efter sommaren kan de behöva huggas ned.

–  Vi kommer förmodligen att byta ut en del av dem och plantera nya, säger Ola Eriksson.

De träd som planteras in kommer att få nya växtbäddar med biokol. Förhoppningen är att rötterna ska må bättre av det nya underlaget.

Om det inte funkar, tar ni bort träden för gott då?

– Nej, det finns inga sådana planer. Träden är viktiga eftersom de påverkar luften och det lokala klimatet, samtidigt som de skänker välbefinnande. Stockholmarna älskar träd och det gör vi också, säger Ola Eriksson.