Carl Elgh har bott på Lidingö i fem år han har fru och två barn. "Jag älskar Lidingö. Jag är glad varje gång jag kör över bron". Foto: Läsarbild Privat

Sveaskolans VD: ”Positiv dynamik med skola i centrum”

Trots att inget färdigt avtal finns fortsätter nya Sveaskolan att planera för att starta – redan till hösten. – Det finns redan många intresserade. Jag brinner för att vara en del av barnens bildningsresa, säger Lidingöbon Carl Elgh, Sveaskolan.

  • Publicerad 08:08, 5 feb 2020

– Det stämmer att vi tittar på möjlig etablering i unika lokaler i det gamla biblioteket, säger Carl Elgh, styrelseordförande, SVEA Stockholm som nu siktar på att ta emot elever redan till hösten.

Enligt Carl Elgh ligger skolan nu i förhandlingar med centrumägaren Grosvenor. En bygglovsansökan om att göra om lokalerna är redan inskickad till staden för handläggning. På måndagskvällen släppte skolan sin egen hemsida. 

Kritik mot skola i centrum

När Mitt Lidingö i rapporterade om skolan startade det en livlig debatt bland de Lidngöbor som följer vår Facebooksida.

Gamla biblioteket kan bli skola – centrumägare söker bygglov

Vi vill inte ha en skola i centrum. Hellre ett Claes Ohlson, eller restauranger. Det är andemeningen i de flesta kommentarerna. Lidingö centrums företagarförenings ordförande Cecilia Grahn skrev att centrum är i stort behov av ”aktörer som drar trafik till handeln”. Det vill säga fler affärer och annat kommersiellt utbud.

”Alla vet att handel föder handel. Bekymrad om vi får en skola i centrum i detta skede”, skrev Cecilia Grahn.

Positiv dynamik

Men Carl Elgh ser annorlunda på saken.

– Om du har en massa levnadsglada ungar här skapas en positiv dynamik som kommer att gynna centrum, säger han.

Fullt utbyggd 2022

Skolan finns förvisso inte med i skolvalet på Lidingö till hösten. Men enligt Carl Elgh finns möjlighet att starta i liten skala, 80 elever till hösten ändå. Fullt utbyggd ska skolan vara 2022.

Skolan har redan en intresselista för vårdnadshavare som vill ha sina barn på skolan. Enligt honom har man tillräckligt många som är intresserade för att kunna starta.

– Den är inte bindande. Men de som gör intresseanmälan kommer att få plats i vår elevkö.

Stort intresse från vårdnadshavare

Utbildningsnämndens ordförande Amelie Tarschys Ingre har sagt att hon inte ser att det finns behov av flera platser i grundskolan är 4-9.

Hur tänker du om det? Ska ni konkurrera ut andra skolor?

– Det kan jag inte svara på jag kan bara säga att jag har många vårdnadshavare som säger att de i oss ser ett sammanhang de vill sätta sina barn i.

På Lidingö finns idag 5 000 elever i grundskolan. 1 500 av dem går i en friskola. Carl Elgh tror att det finns ett sug efter fler platser just i friskolor.

Systern driver skola

Hans ambition är att Sveaskolan på Lidingö ska bli en skola i ”världsklass”. En systerskola finns redan i Limhamn i Skåne.

– Det är en systerskola i ordets rätta bemärkelse eftersom det är min syster som driver den, säger Carl Elgh.

Sveaskolan har en naturvetenskaplig och internationell inriktning. Dessutom lägger man stor tonvikt vid idrott och hälsa – något som inte ska ske i en traditionell gympahall utan på olika anläggningar på Lidingö

Inspirerat av den amerikansk israeliska sociologiprofessorn Aron Antonovsky (1923-1994), vill man också ge eleverna ett sammanhang i skolan och lokalsamhället för att skapa bästa möjliga förutsättningar för inlärning.

– Vi driver skolan för elevernas skull, för att de ska få den bästa möjliga vägen från halvvuxen till gymnasiet. Därför ska vi ha de bästa pedagogerna och de bästa lokalerna. Det här ska bli en skola i världsklass, säger Carl Elgh.

Jobbat inom telecom

Carl Elgh har inte själv en bakgrund inom skolvärlden. Han är civilekonom och har sedan 1996 jobbat i olika internationella bolag, mestadels inom telecom och tekniska bolag. Han har bott i Sydamerika och USA. De senaste 15 åren har Stockholm dock varit hans hemmabas.

– När min syster sade att jag skulle vara perfekt för att driva Sveaskolan i Stockholm tänkte jag, ja! I mitt arbete har det varit har varit mycket i lärande och pedagogik. Det liknar mycket det man gör som skolledare. Det här handlar inte om att tjäna pengar, utan ett ge elever förutsättningar i sina liv. Jag brinner för att få vara med på deras bildningsresa.