Villans läge, 900 kvadratmeter och lummiga trädgård har lockat flera verksamheter. Foto: Anna Wilson

Sveaskolan ville flytta in i Villa Oldenburg – fick nobben

Renoveringen av villa Oldenburg har hållit på flera år. Vilken verksamhet som ska flytta in är också högst oklart. Hittills har det krävts dyra och omfattande renoveringar för att anpassa villan till moderna krav.

  • Publicerad 05:00, 6 feb 2020

Både ett kulturhus och Sveaskolan som är på väg till Lidingö har varit intresserade av att flytta in i den gamla jugendvillan, Villa Oldenburg, som ligger precis intill Lidingö centrum.

Villa Oldenburg kan bli öns kulturhus

Men de dyra och omfattande renoveringar som krävts har satt p för planerna.

När det gällde ett fristående kulturcentrum som ville etablera sig i huset var det myndighetskrav på handikappanpassningar, bland annat krävdes en hiss, som fick projektet att stupa.

Skolan Sveaskolan som nu har långt gångna planer på att flytta in i gamla biblioteket uppvaktade också villans förvaltare.

Sveaskolans VD: ”Positiv dynamik med skola i centrum”

Men Stiftelsen Ulf Lundahls minnesfond som äger villan ansåg att skolans önskemål om ombyggnation skulle inkräkta alltför mycket på interiörerna från tidigt 1900-tal.

– Det var inte lämpligt, säger Helen Norder, styrelseordförande.

I villans trädgård vilar ett stenlejon. Ulf Lundahl som grundade minnesfonden växte själv upp i Villa Oldenburg. Stiftelsen delar ut bidrag till projekt som gynnar barn och unga.

Långvarig renovering

Villa Oldenburg  har renoverats under flera år. 

Helene Norder uppger att det inte är fastställt när renoveringen blir färdig. Det är inte heller bestämt vad villa Oldenburg ska användas till i framtiden. Kanske ska stiftelsen använda den i egen regi.

– Det kan bli något i mer privat karaktär, säger hon.

 Som bostad då?

– Det kan bli både det ena och det andra det finns inga beslut.