Det var tidigare i våras som en 19-årig man från Järfälla konfronterade en annan ung man och högg honom i ryggen med en kniv. Mannen fick livshotande skador.

Upprinnelsen till mordförsöket var, enligt domen i tingsrätten, att 19-åringens flickvän haft kontakt med målsäganden, en ung man, via Instagram.

Väntade utanför lägenheten

Efter en konversation ringde 19-åringen upp mannen och ville bestämma träff. Mannen sa nej och gick ut från sin lägenhet. 19-åringen stod då och väntade på honom och de ska ha börjat bråka och dra i varandras kläder.

När mannen kände ett stick i ryggen och knuffade han undan 19-åringen. Mannen sprang därifrån och lyckades ringa 112. I rätten berättade han att han trodde att han skulle dö.

Påstådd dragkamp om kniven

19-åringen menar i stället att det var målsäganden som hade kniven med sig och att de under bråket haft en dragkamp om kniven. Vid ett ögonblick skulle 19-åringen ha fått övertaget och kniven ska då ha glidit in i målsäganden.

Men av rättsintyget framgår det att huggets placering och styrka inte stämmer överens med 19-årings berättelse. Det handlade alltså inte om nödvärn och 19-åringen dömdes därför till nio års fängelse för försök till mord i tingsrätten. 19-åringen överklagade till hovrätten, som valde att sänka straffet till åtta år.