Arbetargrogg. Tom Sjöstedt, en av personerna som driver Lilla Ego, häller upp en snutkaffe i lyxförpackning. ”Vi tycker att folk ska känna igen sig i ordvalet. Här kan man få både en snutkaffe och kökets arbetargrogg”, säger han. Foto: Linda Gren

Svart, starkt och äckligt? Vi dyker ner i snutkaffet

Snutkaffe har blivit trendigt och går nu att hitta på krogmenyn. Men var uppmärksam, enligt polisen används uttrycket alltför lättvindigt.

  • Publicerad 10:15, 15 mar 2014

I vissa kretsar har snutkaffe länge varit en benämning på en viss sorts enkelt kaffe. På senare tid har termen också dykt upp i de bredare lagren. Snutkaffe har tagit plats i både reklamfilmer för bensinmackar, i en färsk Aftonbladet-intervju med Beatrice Ask (M) och återfinns till och med på den trendiga krogen Lilla Egos meny
i Vasastan.

Men är det verkligen snutkaffe alla talar om?

I reklamfilmen som OKQ8 gjort låter det så här:

– Prova snutkaffe som det borde vara. Spårbart, rättvist och färskmalet.

På Lilla Ego serveras det visserligen i loppisporslin och från termos, men bönblandningen är noga utvald och smaken vänlig.  

Inte är det riktigt snutkaffe? Sådant ska väl serveras i engångsmugg samt vara bryggt helt utan kärlek, mättat med garvsyra och så starkt och sönderbränt att man kan ställa en penna i det utan att den ramlar åt sidan?

åker till polishögkvarteret på Kungsholmen för att ta reda på sanningen.  Vi träffar inspektörerna Holtan och Bjurén samt det yttre befälet Säfström, en trio som säger sig ha lika hög kunskap om kaffedrickande som den har låga krav.

Starkt – inte gott

Enligt polistrion ska en äkta snutkaffe tryckas ur en billig automat för att sedan landa i en vit plastmugg. Smaken ska vara underordnad koffeinhalten. Det ska inte vara gott helt enkelt.

– Första koppen efter att man varit borta på semester eller liknande ska vara direkt äcklig, säger Holtan.

Termen snutkaffe får gärna användas för bryggkaffe
i allmänhet, men de ifrågasätter om Stockholms kräsna kaffekonsumtenter verkligen vill ha den äkta varan.

– Om de är sunda vill de inte ha det, konstaterar Holtan.

Ingen kassako

Säfström underkänner direkt alla som vill göra pengar på termen. För som han säger:

– Äkta snutkaffe ska vara gratis.

Rykten säger att vissa bensinmackar förstått det här. Att de serverar poliser kostnadsfritt kaffe för att få fler beskyddande besök. Men varken Holtan, Bjurén eller Säfström vill lyssna på det örat, och när vi frågar på OKQ8 på Södermalm, Shell i Johanneshov och på Statoil i Vasastan blir svaret nekande.

– Nej, poliser får inte gratis kaffe, låter det.

Oavsett kostnadsläge lär det förbli fortsatt svårt att hitta ”the real deal” hur trendig drycken än blir. Smaken är för bra och serveringen för trevlig helt enkelt.

Uppdaterad lyxvariant?

På Lilla Ego kostar snutkaffet 35 kronor med påtår. Krögaren Tom Sjöstedt är fullt medveten om att han har tummat på originalkonceptet.

– Egentligen har vi ett riktigt jävla bra kaffe. Men vi har bara ett och det är bryggkaffe som serveras i loppisporslin. Man kan säga att det är en uppdaterad snutkaffe,  snutkaffe 2.0, en lyxig snutkaffe, säger han.

Fakta

Snutkaffe i tiden

Johan Jureskog, krögare på AG på Kungsholmen, gillar också snutkaffe. Enligt honom utgörs ett sådant av svart bryggkaffe som ”stått och dragit en hel dag så det går riktigt hårt åt magen”.
Redaktionen vill göra gällande att en "riktig" snutkaffe ska vara serverad i en frigolitmugg (och egentligen ha ett heltäckande lock för att möjliggöra spillfri snutlöpning).

Se reklamfilmen om snutkaffe på Youtube.

Se justitieminister Beatrice Ask (M) svara på frågan ”vad är en snutkaffe?” i Aftonbladet TV: s ”Partiprogrammet”.


Hur föredrar du ditt snutkaffe?

Bjurén, inspektör:
– Svart och i plastmugg utan lock. Jag gillar inte lock, det är så lätt att bränna sig då. Det ska drickas på stående fot.
Holtan, inspektör:
– Jag vill ha det varmt och gott men som regel blir det ljummet och äckligt automatkaffe.
 
Säfström, yttre befäl:
– Svart, dåligt och gratis. Det får gärna serveras i pappmugg.

Visa merVisa mindre