Hur sjuk måste man vara för att få plats på ett äldreboende? Den frågan ställer sig 73-åriga Ulla och hennes anhöriga. Ulla, som bor i en tvåa i Midsommarkransen, vill inget hellre än att få en plats, men Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning säger nej.

– Det är obegripligt. Ulla kan varken äta eller dricka själv. Hon kan inte gå på toa eftersom hon ramlar när hon försöker gå. Hon kan inte prata och blir därför väldigt isolerad och hon kommer bara ut var sjätte vecka när hon ska till läkaren, säger hennes svärson Anton Simberg.

Intill honom i soffan sitter Ulla, med en Ipad i knäet. Mödosamt knappar hon in det hon vill förmedla – och sedan hörs en röst från plattan:

"Jag klarar mig inte själv och behöver mycket hjälp." "Det blir sämre och sämre. Jag är så yr", säger rösten. Ulla nickar bekräftande.

Tillståndet förvärras

Ulla har haft svår reumatism i många år. För två år sedan tillkom ett nytt problem – hon kunde inte längre prata. För ett halvår sedan fick hon diagnosen atypisk parkinson. Det är en obotlig sjukdom som bland annat påverkar talförmåga, sväljfunktion, motorik och balans. Möjligheten att lindra symptomen är små och tillståndet förvärras efter hand.

– Tidigare har Ulla inte velat in på äldreboende. Nu vill hon det eftersom hon känner sig otrygg, bland annat på grund av sin tilltagande yrsel och allt sämre syn. Hon har ramlat flera gånger och slagit sig, berättar Anton Simberg.

Platser finns

Platser på äldreboenden saknas inte. Nyligen erbjöds Ulla att välja mellan tre lägenheter hos Attendo Långbroberg. Men först måste Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning bevilja ansökan och där blev det alltså avslag, i slutet av april.

I dag har Ulla hemtjänst sex gånger om dagen och får hjälp med städning, tvätt och dusch. Efter en utredning anser man att Ulla får sina behov tillgodosedda genom de insatserna. Någon hänsyn till att Ulla snabbt blir sämre tas inte. Det är både hon och de anhöriga kritiska till, men enligt den beslutsfattande tjänstemannen är det enligt regelboken.

– Ett beslut utgår alltid från situationen här och nu. Om en person blir sämre kan vi alltid göra en ny bedömning, säger Carola Eriksson, biträdande enhetschef vid äldreomsorgsavdelningen.

Har överklagat

Carola Eriksson uttalar sig inte om det enskilda fallet, men betonar att det inte finns någon gräns för hur sjuk en person måste vara för att få rätt till äldreboende. En individuell bedömning görs från fall till fall utifrån hur behoven kan tillgodoses.

– Det händer att anhöriga gör en annan bedömning än vi. Därför är det rättssäkert att anhöriga kan överklaga, så att förvaltningsrätten kan titta på ärendet, säger hon.

Det har Ulla också gjort, tillsammans med svärsonen och dottern Ida. Ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten.

– Alla vårdande instanser säger att Ulla behöver bo på äldreboende. Vi blev chockade över avslaget och anser att utredningen är undermålig, säger Anton Simberg.