Svårsålt. 28 stycken bostäder ska byggas på taket på Sankt Eriksgatan 34-38. Foto: Axxonen Properties

Svårt sälja lyxiga taklyor på Kungsholmen

Bara fem av 28 lägenheter sålda. Det dröjer innan det byggs några lyxiga taklyor vid Fridhemsplan. Nu har byggherren sänkt priserna för att få igång försäljning.

  • Publicerad 16:30, 8 maj 2018

Det var för ungefär ett år sedan som Axxonen Properties lanserade vad de kallar sitt största och viktigaste projekt någonsin – 28 lyxiga mindre lägenheter som ska byggas i fyra nya våningar på Daglivshuset.

Lyxbygge görs på tak vid Fridhemsplan

Altitude kallas projektet och marknadsförs som ett konceptboende med bland annat en stor gemensam lounge och terrass men också med olika tjänster som hantverkshjälp och kemtvätt. Vid säljstart uppgav bolaget att intresset var superstort och den planerade byggstarten var satt till i höstas. Men den målsättningen har spruckit.

Anledningen? Bara fem av 28 lägenheter har sålts.

– Vi avbröt försäljningen i höstas men ligger sedan i januari på marknaden igen. Vi sålde en i höstas och har sålt fyra i år. Det är betydligt lägre än förväntat men med tanke på marknadsläget är det helt okej, säger Markus Klasson, vd på Axxonen Properties.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt honom beror den uteblivna försäljningen på dippen i bostadsmarknaden. Nu har bolaget sänkt priserna och är sedan efter årsskiftet ute med lägenheterna på marknaden igen.

Nu är ambitionen att byggstarta i höst, men då krävs ett uppsving i försäljningen.

– Vi är jättenöjda med produkten och väldigt förvånade att den inte säljer mer. Men det är ett oroligt marknadsläge med längre beslutsprocesser hos kunderna. Vi har sänkt priserna med cirka 10-15 procent för att anpassa oss till marknaden. Det har gett fyra försäljningar hittills i år, säger han.

Ni har beskrivit projektet bland annat som det största och viktigaste projektet i bolagets historia. Nyligen fick ni också ställa in utdelningen på er preferensaktie. Hur påverkar det här er ekonomi och framtid?

– Det är något som vi kommunicerar till våra aktieägare och investerare. Men hos alla som investerar i bostadsmarknaden finns en oro kring hur den ska utvecklas och påverka marknadens aktörer. Utvecklingen på bostadsmarknaden har varit kraftigt negativ sen hösten 2017.

Finns det någon risk att ni inte kan genomföra bygget?

– Vi jobbar för att genomföra projektet men det kan ta längre tid än vi ursprungligen tänkt. Vi behöver sälja en högre andel av lägenheterna innan byggstart.

Är det aktuellt att ni säljer projektet vidare?

– Vi jobbar vidare med ambitionen att genomföra projektet själva.

Så här är vyn tänkt att bli från lägenheterna. Bild tagen från taket på Sankt Eriksgatan 34-38. Foto: Axxonen Properties

Altitude

Var: Sankt Eriksgatan 34-38

Antal bostäder: 28 bostadsrätter

Storlek: Minsta lägenheten är 27 kvadratmeter, största är 118 kvadratmeter. De flesta lägenheterna är under 50 kvadratmeter.

Visa merVisa mindre