Trots stora ansträngningar vid sjukhusen att "operera ikapp" är de ännu inte uppe i den kapacitet de hade innan pandemin.

Det visar siffror från Spor, Svenskt periooperativt register, i en kartläggning som facktidningen Sjukhusläkaren gjort.

Under perioden januari till april i år gjordes i Sverige nästan 14 000 färre elektiva operationer, alltså planerade operationer som kan vänta, jämfört med motsvarande period 2019.

I Region Stockholm var antalet 1 213 färre operationer jämfört med innan pandemin.

Sämre kapacitet

Regionens kapacitet är nu uppe i 94 procent, och då hör Stockholm till de regioner som klarar sig bäst.

Region Norrbotten, som nu skickar cancerpatienter till Karolinska universitetssjukhuset, är bara uppe i 81 procent av sin kapacitet.

Karolinska har gjort extra satsningar för att beta av sina köer, där 1497 extra operationer utfördes förra året, och 1 700 ska det bli i år, varav många tack vare personal som går in extra på helger.

https://www.mitti.se/nyheter/1-700-extra-operationer-ska-utplana-karolinskas-ko/repvcB!UxfuzzhZshZDjT3QBlhMQ/

Men vårdskulden ligger och tickar. Under 2020 och 2021 utfördes 20 733 färre färre operationer i Region Stockholm jämfört med 2019 års nivåer, enligt Spor.

Brist på personal

Problemet är att de saknas personal. Och även om man lyckas bemanna operationssalarna så kan det fattas vårdplatser på iva eller på vårdavdelningar, uppger Gunnar Enlund, överläkare vid Akademiska sjukhuset till Sjukhusläkaren.

Enligt vårdgarantin ska den som fått beslut om operation få den utförd inom 90 dagar.

Det klarar Region Stockholm i 77 procent av fallen. I Norrbotten, Värmland och Örebro är det bara 56 procent av patienterna som får sin operation i tid.