Annakarin Thorburn är översättare och författare, Mia Fernau är illustratör och Jacob Lien arbetar som litteraturvetare. De trivs bra i Beckershuset och vill inte behöva flytta. Foto: Linda Gren

Svårt hitta nya lokaler när konsthus blir skola

Gamla Beckershuset ska bli skola när Lövholmen byggs om till en helt ny stadsdel. Men vad som händer med de hundratals konstnärer som sitter där nu vet ingen. "Att hitta lokaler som motsvarar de här är omöjligt", säger Dan Lageryd.

  • Publicerad 19:32, 6 maj 2018

Just nu är projektet för det nya Lövholmen ute på tidigt samråd. Det innebär att allmänheten kan ge synpunkter och förslag på byggplanerna. 1 500–2 000 nya bostäder, förskolor, kontor och centrumyta är planen då Cementa flyttar till Energihamnen. Det är staden tillsammans med flera privata markägare som står bakom utvecklingen av området. Byggstart är planerad till 2021 om allt går som det ska.

I planen ingår även att gamla Beckershuset görs om till grundskola. Än så länge utreds frågan, men vad händer då med de konstnärer som finns där nu?

Andra lokaler för dyra

Dan Lageryd har hyrt en lokal i det gamla Beckershuset i tio års tid. Han är filmare och fotograf, och en del av föreningen Färgkontoret som har 25 medlemmar på ett halvt våningsplan i huset. Här finns konstnärer, formgivare, manusförfattare och illustratörer. I resten av huset finns andra konstnärsföreningar och Dan uppskattar att det finns omkring 300 personer som verkar här. Han berättar att de knappt fått någon information om vad som kommer hända i framtiden.

Beckershuset ska byggas om till grundskola. Vad händer med konstnärerna? Foto: Linda Gren

Cecilia Enberg och Dan Lageryd tror inte det går att hitta lokaler motsvarande de som finns i Beckershuset. Foto: Linda Gren

– En hantverkare var här och skulle fixa med ventilationen, det var av honom jag fick höra att det ens planerades att byggas en skola, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han och bildkonstnären Cecilia Enberg berättar att det skulle vara omöjligt att hitta en lokal i Stockholm som motsvarade Beckershuset. Även om de flyttar längre ut från stan skulle hyrorna vara mycket högre.

– Stockholms stad har en ateljékö, men de är dubbelt så dyra som de här. Vi har ju fyllt en slags gentrifieringsfunktion här i området, och staden borde inse värdet av sådana här verksamheter, säger Dan.

Olika kompetenser hjälps åt

En bit bort sitter översättaren/författaren Annakarin Thorburn och litteraturvetaren Jacob Lien. Båda tycker att arbetsmiljön här är unik och till fördel för alla, något som blir svårt att återskapa när det väl upphör.

Gemenskapen är viktig för de som hyr in sig i Beckers gamla färgkontor. Här blandas många olika kompetenser som kan dra nytta av varandra. Fr. v: Jacob Lien, Dan Lageryd, Annakarin Thorburn och Mia Fernau. Foto: Linda Gren

– Jag trivs väldigt bra. Det är en central punkt och här jobbar många människor med olika kompetenser. Det är kul att kunna utbyta tankar och idéer med varandra. Annakarin frågade mig här om dagen om förlagsbranschen, och då kan man hjälpas åt, säger Jacob.

– Jag tycker det är fantastiskt att ha sitt eget rum, och håller tummarna för att vi får vara kvar så länge som möjligt, säger Annakarin.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Jacob menar att man i planeringen av skolan inte tänkt på de 300 frilansarna i huset. Han som inte är konstnär, utan kulturarbetare, kan inte lika lätt få en ateljé eller lokal av staden berättar han.

– De flesta av oss som verkar här bor ju även i området, och när folket splittras upp försvinner värdet och kompetensen i stadsdelen, säger Jacob.

Antagande av detaljplanen planeras till hösten 2020.

Mia Fernau är illustratör och har hyrt in sig i huset till och från under två års tid. Foto: Linda Gren